Fønix – urban ost fra Stavanger ysteri

Det handler kanskje om å få håndverksaktiviteter tilbake til byene, der folk bor. Enten det er møbeltapetserere, slaktere, mikrobryggerier eller ysterier. Brooklyn, New York, har hatt to urbane ysterier en stund, nå har Norge fått sitt første. Det handler om Fønix – urban ost fra Stavanger ysteri.

Det er energiske Lise Brunborg som står bak, opplegg og regi helt selv. Hun har allsidig erfaring, blant annet fra Håøya Naturverksted og ystefaglig utdanning.

Stavanger

Det er vel typisk at det er Stavanger som er først ute med et urbant ysteri, progressiv som byen er i matveien på så mange måter. Det gir rom for nyskaping. Nå er det flere småskalaysterier i Rogaland, så det spesielle er at hun holder til midt i byen.

Melk fra Randaberg

Melken får hun fra Leikvoll gard på Randaberg, økologisk, selv om osten ikke er ferdig sertifisert ennå. Det er i prosess etter det jeg vet. Bonden kjører kjølt melk til ysteriet. Deretter tar ysterinnen over og yster for hånd.

Fønix - urban ost fra Stavanger ysteri
Fønix

Fønix – urban ost fra Stavanger ysteri

En 2,5 – 3 kilos upasteurisert ost som modnes i minimum 3 måneder. Blåmuggkulturen er Penicillium roqueforti, den mest vanlige. Fin skorpe på osten som jeg antar de fleste vil skjære bort. Innenfor er den off-white, selv om jeg heller ville benyttet uttrykket skittenhvit, men det lyder mindre appetittvekkende. Ikke la det ta fra deg lysten til å prøve.

Smaksmessig er dette en ganske kompleks ost. Hvis ikke du har noe særlig erfaring med blåmuggost, så er det ikke i denne enden du skal begynne. Kom heller tilbake senere. Ikke noe du smører tykt av på brødskiva, dette. Her skal du smake og kjenne litt på det. Gjør ganske mye av seg i munnen, nemlig, med en ganske tydelig bittersmak mot slutten. Opplevelsen av det varierer sikkert, men for min del er den tydelig. Utover det, så er konsistensen litt kremete samtidig som den er kornet, noe du tydelig kjenner når du tygger osten. Hvis vi i tillegg nevner et snev av sødme og smørtoner i smaken, så er vi vel stort sett der. I hvert fall jeg. Det jeg ikke opplever med Fønix, men som jeg gjør med ganske mange andre blåmuggoster, er saltpreget. Rent personlig kan jeg ikke si det er noe stort savn.

Verd å prøve med andre ord. Godt alene, enda bedre med litt rabarbrasyltetøy, syntes jeg.

Å drikke til

Jeg har så vidt smakt osten, langt mindre sammen med noe drikke ut over en god kopp te. Det fungerte flott. Drop of milk, no sugar.

6 thoughts on “Fønix – urban ost fra Stavanger ysteri

  1. Jeg elsker blåmuggost. var innom Idsø før jul og så denne osten, hadde ikke mulighet å kjøpe den da, var innom Idsø nylig og skulle ha ost, da lå Fønix i disken og frista meg veldig, kjøpte et stykke og angrer ikke. Den smaker helt for treffeligt og har lang ettersmak, det skal ikke bli lenge til for jeg kjøper et stykke til.

  2. Preikestolen i dag.Ost til dessert i kveld.Kanonost!!
    Nokre forhandlarar i Bergensområdet??

    1. Har videresendt forespørselen din til Matcompaniet som er distributøren. Du får si fra om du ikke hører noe fra dem i rimelig tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.