Flat Knuden

Familien har vokst og det er ikke bare Knudenost lenger. I dag skal det handle om Flat Knuden. Må innrømme at jeg sliter litt med skrivemåten, men det er for en detalj å regne. Først kom selvsagt Knudenosten. Deretter kom Høg Knuden som vel kan karakteriseres som Charollais-type. Charollais er en Chèvre fra Burgund for øvrig. I Chèvre-verden er det formen som bestemmer hva slags type en ost blir definert som. Nå er ikke det nødvendigvis så himla viktig, men det er nå en gang blitt slik.

Deretter kom Lang Knuden som vel er en Sainte-Maure-type. Denne lange sylinder-Chèvren med et strå i midten og med et askelag. Ganske velkjent.

Flat Knude
Flat Knuden

Sin egen herre

Flat Knuden har ingen slik referanse så den kan ikke helt settes i bås. Den er en flattrykt Lang Knuden med en rosmarinkvast på toppen. Inspirasjonen er nok Buchette de Manon. En mye mindre ost en Flat Knuden. Fra Provence. Men den er dekorert med en urtekvast akkurat som Flat Knuden. Rett nok ikke Rosmarin, men Sar. Det har nok å gjøre med hva som vokser i nærområdet rundt gården. I tillegg har vi Bouygette Romarin (Rosmarin) som kommer fra området nord for Toulouse. Denne osten er for øvrig så vakker at det er nesten synd å spise den.

Bouygette myk upasteurisert geitemelksost med rosmarinkvast
Bouygette myk upasteurisert geitemelksost med rosmarinkvast

Urtekvast

Det disse tre har til felles er en urtekvast på toppen. Ingen av de to nevnte franske har askelag, bare fint mugglag.

Aske?

Jeg tror at Flat Knuden ville stått seg bedre estetisk uten aske. Den blir litt i svarteste laget og urtekvasten virker nærmest mishandlet på toppen. Hadde vært mye renere fremtoning hvis det bare hadde vært en fin lys muggskorpe. Synes jeg. Men det er absolutt lov å være uenig.

Buchette de Manon
Buchette de Manon

Hva med smaken?

Utseende er nå en ting, men hvordan er osten smaksmessig? Jeg hadde osten liggede en ukes tid i osteskreppen min:-) Den var forholdsvis fast da jeg kjøpte den, men etter en uke var den litt mer rennende; ikke mye, bare litt. Men nok. Jeg liker det. Synes det er et sjarmernde trekk ved Knuden, og jeg synes det samme med Flat Knuden. Du kan se en antydning på bildet. Den smaker flott. Kan ha noe med at jeg som nevnt hadde den liggende en ukes tid, men jeg synes at rosmarinsmaken slår bitte lite grann for mye gjennom. På ingen måte plagsomt, men jeg er litt vàr på det. Nå ser jeg at jeg er kritisk, det er en veldig god ost, så det blir pirkete dette.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.