Norske vellagrete oster til jul?

La altså til side en Edamer i desember i fjor, en av de vellagrede slik at den skulle få et år til. Burde sikker ha lagt til side to, slik at jeg har en som kan ligge enda et år, men det er grenser for hvor stor del av kjøleskapet jeg kan beslaglegge med langtidslagret ost. Av det kan du utlede at jeg ikke har fått mitt eget osteskap ennå, men det kommer.

På Røa er det en liten delikatessebutikk som tydeligvis har en viss hang på ost fra Avdem og som driver og lagrer osten lengre fordi hun synes Avdem lagrer Fjelldronning for kort tid. Det kan jeg for så vidt være enig i, den tåler mer modning enn de fire månedene den nå får.

Så det jeg lurer på er jo om jeg skulle forhøre men om Avdem kan legge til side en ost som de laget si i mai og bare la den ligge fire måneder til.

Flelldronning til modning.
Eller om dette er noe jeg skal utsette til rett etter jul slik at osten blir et skikkelig helt år gammel og ikke bare åtte måneder. Da blir i så fall dette et prosjekt for julen 2013. Skal ha ost da også.

Det er jo bare å kjøpe en hel ost og putte den i kjøleskapet, men det blir ikke samme osten som hvis den får ligge et år på et skikkelig modningslager. Det har med temperatur og luftfuktighet å gjøre. Med all mulig respekt for familiens kjøleskap og mitt kommende osteskap, men helt det samme tror jeg neppe det blir.

Bør jo undersøke om det finnes spesielle osteskap. Det gjør det selvsagt, men i en form og størrelse som gjør at jeg kan plassere det under en trapp i mitt hus? Det er nemlig området som er blinket ut. Det er selvsagt flott, men setter visse begrensninger på utfoldelsen. Ikke at det er nødvendig, jeg driver ikke butikk og så mye ost spiser selv ikke jeg hver dag at jeg trenger et helt lagerrom. Blir à la vinskap dette. Jeg velger imidlertid å tro at ost ikke er så fintfølende overfor vibrasjon som vin er, slik at det ikke trenger å være så sofistikert. Får søke på det verdensvide Internettet og se hva jeg finner. Om ikke noen sitter på et passe spesialskap de vil forære meg? Ikke tenk på det.

Når jeg tenker meg om, hvilken knalljul ville det ikke bli om jeg da hadde Fjelldronning lagret et år, og tilsvarende Kraftkar og Blå Vägen (tåler de det?) og Kvit Undredal?. Tar dere utfordringen? Lover å skrive om det. 🙂

Fra et osteperspektiv er det slett ikke for tidlig å tenke på julen. Verken årets eller neste års.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.