Faste


Sæterost

Produseres bare i sommermånedene mens kyrne er på sætra; Brimi Sæter. Upasteurisert kumelksost. Modnes lenge. Utviklet, naturlig nok. Klart saltpreg, hard, gulaktig. Svak aroma men intens rustikk smak som sitter lenge. Her er det fjøs og fjell.
Å drikke til: En lett og fruktig rødvin.

Sterke Nils’n

Av rå melk, og en blanding av sau og ku med 20% sauemelk og 80% kumelk. Østfrisiske melkesauer og Jerseykyr. Fra Osteriet i Samnanger. Litt tørraktig i konsistensen, flott naturlig gul, og med finfin smak av melk. Har kraft og fylde som etterhvert fyller munnhulen og sitter lenge. Behagelig saltsmak. Blir kun ystet i perioden juni – oktober. Totalvolum ca 500 kg per år. Selges i all hovedsak bare i Bergensområdet. Flott med litt akasiehonning og godt landbrød.
Å drikke til: En Chardonnay vil fungere fint, likeså en fruktig rødvin.

Sverre, min gode nabo

Dette er vinterosten til Osteriet og blir ystet fra oktober til april. Ren kumelksost av melk fra Jerseykyr. Smaksrik ost, lett å like. Som Sterke Nils’n selges den i all hovedsak bare i Bergensområdet.
Å drikke til: Prøv en Chenin blanc, enten den er fra Loire eller Sør-Afrika. Sider fra Hardanger vil også fungere flott, best om den er tørr og uten bobler etter min smak.

Store Velten

Er vel å betrakte som en fjellost fra Rueslåtten ysteri, som kommer i hjul på rundt 20 kilo og modnes minimum seks måneder. Vasket skorpe, men tørr og fin fordi den skrubbes. Dette er en ost jeg faktisk har vært med og ystet en gang. Fin og gul i fargen, fast konsistens med noen hull. Fruktig smak, i hvert fall av de yngste, med søtlig anslag. Lett å like. Se ellers video der jeg smaker og prater om osten HER.
Å drikke til: En hvitvin fra Jura eller en fruktig rødvin. En flott pilsnertype vil også fungere fint.

St Pål

En fast blandingsost av ku og geitemelk. Med unntak av melken og størrelsen, så er den lik Store Velten og fra samme ysteri. Vasket skorpe. Modnes minimum seks måneder. Lys gul i fargen. Fin i smaken med godt preg av melken.
Å drikke til: En noe moden hvitvin av Sauvignon Blanc, for eksempel en litt moden Sancerre eller Puilly Fumé.