Får ikke ostetollen noen innvirkning?

Vi er 21 dager inni det nye året og en måned siden ting var som mørkest; altså da solen snudde. Og det store spørsmålet er: Får ikke ostetollen noen innvirkning? På prisene da naturlig nok. Norgesgruppen har nemlig sagt at så har ikke skjedd – hittil får jeg legge til.

OstePerler lite opptatt av osteprisene i dagligvaren

Nå må det sies at OstePerler ikke er så opptatt av osteprisene i dagligvarebutikken. Det er ikke den osten jeg skriver om. Men for at alle parter skal kunne ha et rimelig greit liv så ønsker jeg jo at ost ikke skal koste skjorta men ei heller gis bort.
Når det sies litt ædda bædda; prisen på ost har ikke gått opp til tross for ostetollen, så tenker jeg det er mange som har et behov for å ha rett. Jeg tilhører ikke dem. Flott hvis osteprisene ikke går opp til tross for tollomleggingen.

Et av målene med ostetollen var at ost skulle bli dyrere

Fortrinnsvis norsk ost. Altså var det et mål med tollen at norsk ost skulle bli dyrere, fortrinnsvis med bakgrunn i at prisen inn til butikk ble høyere. For å få opp lønnsomheten hos både bonde og meieri. På kort sikt kan man da utlede at tollomleggingen ikke fungerer. Så enkelt er det imidlertid ikke.

Dagligvarekjedene og de importørene de jobber sammen med sitter på kvoter. Noen er historiske og tollfrie. Disse blir brukt i år som de har vært brukt tidligere år antar jeg. Mesteparten for å forsyne dagligvarebutikkene og litt til restauranter og desslike. Her er det status quo og ikke noe grunnlag for prisoppgang med mindre osten er blitt dyrere fra produsent. Det kan selvsagt skje. Så er det den forholdsvis nye kvoten som blir auksjonert bort. På auksjonen i fjor høst ble prisene på disse kvotene litt lavere enn tidligere, og under den kronetollen som har vært gjeldende frem til nyttår og som fremdeles gjelder for disse 14 listeostene. Slik sett er det lite som borger for prisoppgang på ost i det markedet. Foreløpig.

Småimportørene

Ja småimportørene, hva med dem? Må innrømme at jeg ikke vet om noen av disse sitter på historiske kvoter, og heller ikke eventuelt hvor store de i så fall er, men antar at de er små. Det ligger for så vidt i sakens natur. Ingen småimportører har store kvoter. Det er imidlertid her vi først vil se en eventuell prisoppgang. Og det er disse ostene som står for mangfoldet. Og som potensielt bekymrer undertegnede. Som den ostesnobb jeg sikkert blir ansett som vil jeg ha kvalitetsost laget med kjærlighet, lidenskap og omtanke. Håndtverksost.

Når kvotene er brukt opp

Fasiten på osteprisene i dagligvarebutikkene får vi mot slutten av året, når kvotene er fylt opp. Vi importer ca 3000 tonn mer ost enn som kan tas inn gjennom ostekvotene. Da blir det spennende å se om det blir skrint med importert ost i dagligvarebutikkene. Kanskje bare ost fra 14-listen som er igjen? 12 av de 14 er bra oster, la det være sagt, men skrint blir det i så fall likevel. Ni av ti kilo ost vi spiser her i landet er norsk så det er kanskje ikke det store problemet denne tollen?
Men som sagt; mitt anliggende er utvalget i spesialbutikkene. Det er der god ost handles.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.