En Amerikaners syn på ost og vin

Satt og så på hjemmesiden til Jasper Hill Farm. I den forbindelse kom jeg også over denne artikelen i noe som heter Downtown Magazine NYC og er en amerikaners syn på ost og vin. Selv om amerikanere etter vårt syn ofte fremstår som lite raffinerte er det ikke slik at Californisk Cabernet Sauvignon «fits all».

Først av alt en betraktning om at hvitvin gjerne er en bedre match til ost enn rødvin. Det lyder kjent. Det krever gjerne mer fett i osten for å håndtere den tanninen som ofte er i rødvin. Derfor anbefales gjerne generelt lette og fruktige rødviner i stedet om du må ha rødvin. Da må imidlertid også amerikanerene til Europa for vin. Lett og fruktig rødvin er ikke noe som forbindes med USA i det hele tatt. De anbefaler også å unngå eik, noe som er en utfordring med amerikansk vin, både hvit og rød.

Vin og ost fra samme området slår sjelden feil. Det betyr ikke at for eksempel californisk ost og ditto vin passer som hånd i hanske. Ost er ofte veldig inspirert av europeisk ostetradisjon, noe vinene oftest ikke er. Noen unntak finnes.

Som eksempel nevnes chèvre og Sauvignon blanc. Men også Gorgonsola og Barolo. Sistnevnte kombinasjon må jeg innrømme at jeg ikke har smakt. Gorgonzola og Amarone har jeg imidlertid anbefalt.

Kropp kan være et godt utgangspunkt, både for osten og vinen, når de to skal settes sammen. Lette og ferske oster passer til lette og fruktige hvite viner. Kraftigere og lagrete oster krever viner med mer kropp, på den hvite siden så som lagrete burgundere men også tilsvarende røde. En vellagret litt skarp cheddar burde kunne matche godt en fyldig rødvin.

Smaks- og duftintensitet kan være en annen vei å gå. Downtown Magazine NYC anbefaler for eksempel jordlige røde til duft og smaksintense oster. På hvitvinssiden anbefales like for like som da for eksempel Gewurztraminer. Det kjenner vi fra Munster.

Smaksnøytrale oster så som Ricotta og Mozzarella, som vi vel ikke forbinder så mye med vin krever lette viner.

Salt og søtt er oppdaget på andre siden av Atlanteren også. Men om du foretrekker tørre viner til dine blåskimmelsoster så anbefales det californisk Merlot (det er ikke helt ute) eller Zinfandel og på den hvite siden Muscat. Ref. også Gorgonzola og Barolo som nevnt ovenfor.

Det var vel ikke så halvgærn’t dette er. Ikke spesielt mye annerledes enn den gamle verdens syn på saken, må det innrømmes. De kommer etter, i hvert fall noen.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.