Edamer

Dette er vel for de fleste juleosten fremfor noen. Vel, om noen dager er det advent så da kan vi begynne ned Tines standard Edamer. Selv om den er pakket i rød plast – ja jeg synes ikke så mye om det, det gjør den litt billig – og adventsfargen er lilla, men det er likevel en fin ost å innlede førsjulssesongen med.

Den koster ikke så mye heller til ost å være, billigere enn både Jarlsberg og Norvegia.

Standard Tine Edamer
Straks du har klippet opp plasten så finner du en blekgul og skorpefri ost. Jevn og tett konsistens med noen små hull her og der. Jeg vil karakterisere den som halvfast selv om jeg ser noen beskriver den som fast. Den er uansett godt skjærbar med ostehøvel i hvert fall.

En allsidig ost som mest av alt er god på godt brød. Den har et markert men på ingen måte overdrevent saltpreg og en fin syre. Mild og rund i smaken. Alle kan like denne. Biter ikke i noen retning. Egner seg også godt til matlaging da den smelter bra. Den blir imidlertid veldig tråete. Mozzarellaaktig kaller jeg det. Du drar og drar og det slitner aldri, men det er jo sjarmerende det.

Mer er det vel ikke å si om denne osten. Den er ystet i Norge av Tine. Hvor vet jeg ikke, det er ikke Tines styrke å opplyse om slikt, det kan jo skape presendens. Jeg vet at meieriet i Ørsta har laget Edamer tidligere. For de fleste spiller det dessverre ikke så stor rolle.

Edamer er ellers en hollandsk ost. Navnet kommer opprinnelig fra byen Edam, men der lages det ikke nædvendigvis Edamer i dag. Den beste lages på bondegårder rundt om i landet. Edamer er ikke en beskyttet ost, derfor heter også den norske varianten Edamer.

Edamer lagrer godt, så kanskje det er en idé å kjøpe to og la den ene ligge i kjelleren til neste år? Jeg har gjort det og det gjør osten enda bedre.

Mer vellagrede Edameroster skal vi komme tilbake til.

Å drikke til? En lett og fruktig rødvin servert lett avkjølt.

Velbekomme.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.