Duggurd

I går kveld hadde jeg en veldig hyggelig, lærerik og interssant kveld på Duggurd på Øverland gård i Bærum. Et fantastisk initiativ av et lite og nytt samvirkelag som kun selger småskalaproduserte gårdsprodukter fra det ganske land.

Norske gårdsoster

Mitt anliggende var naturlig nok ost, og vi smakte oss gjennom hele sortimentet og litt til. Oster de har inne og oster de vurderer å ta inn. Vi smattet og smakte og noen spyttet vi ut. Rett skal være rett. Det var ikke alle ostene som kom med. Slik må det jo være. Litt anekdoter, bakgrunn og fakta ble det også. Fantastisk å ha et så interessert og entusiastisk publikum. Vel, vi var bare fire inklusive meg selv. Men det holdt i massevis.

De som står bak er en veldig engasjert gjeng og har en evne til å lete fram produkter som ikke er så lett tilgjengelig andre steder.

Duggurd har i sin profil at osten de selger skal være upasteurisert og gjerne også økologisk. Fra små gårdsysterier i ordets rette forstand. Og med direkte kontakt med gården.

Noen oster var gamle kjenninger mens andre var nye bekjentskaper. Det er norske upasteurierte oster der ute som selv denne bloggeren ikke har smakt ennå. Og det er fantastisk, for det beviser at det spirer og gror blant innovative bønder.

Kjerringøy har jeg kjent til lenge, men aldri smakt osten fordi den ikke har hatt så god distribusjon her sørpå. Postens distribusjon har jeg ikke så god erfaring med. Skal osten lagres vil jeg gjerne at det skal skje kontrollert og andre steder enn på en tilfeldig postterminal.

Kjerringøy

Her fikk jeg både Rød og Blå Kjerringøy, samt Kvit og Kjellerlagret.

Blå Kjerringøy
Blå Kjerringøy
Av disse var Blå Kjerringøy den klart beste. Smaksrik og rund i smaken. Fantastisk fin skorpe og ikke overdrevet tett med muggårer i selve osten.

Kvit Kjerringøy var også en positiv opplevelse. Myk i konsistensen, fint, litt spettet hvitmugglag. Den skarpeste av de hvitmuggostene vi smakte, men et stykke igjen smaksmessig til franske AOC hvitmuggoster. Det bør heller ikke være et mål i seg selv. Kjerringøy (og andre) må lage en ost som er optimal i forhold til sine forutsetninger, ha sin egen identitet.

Ikke helt i forhold til forventningene

Den, eller de ostene jeg hadde størst forventninger til var Rød Kjerringøy og Kjellerlagret Kjerringøy. Rød Kjerringøy ble kåret til årets ost i 2011, men jeg fant lite av juryens beskrivelse i det eksemplaret vi smakte. Og for Kjellerlagret hadde jeg forventet mer smak. Det betyr ikke at det var dårlige oster. Kanskje var mine forventninger for høye.

Men Blå Kjerringøy står igjen som den beste osten fra Kjerringøy gård etter min smak og en fantastisk blåmuggost uansett sammenligningsgrunnlag.

Øverland gård i Bærum

Duggurd er en utflukt verd. Åpent lørdager og søndager kl 10-15. På Øverland gård, som ellers ligger et steinkast fra Bærumsveien rett etter at du har tatt av til Bærums Verk, kan du jo også ha en liten picnic eller benytte deg av turmulighetene som er i området.

3 thoughts on “Duggurd

  1. Det var en sann fornøyelse å få besøk av deg! Hjerteligst takk for superlærerikt og herlig kurs, vi koste oss glugg. Frydefult å kombinere nye innputt med smaksopplevelser fra en en så genuint interessert og kunnskapsrik person som du. Vi gleder oss til neste gang!

  2. Det var en en sann fornøyelse å ha deg på besøk! Hjertelig takk for lærrerikt og herlig kurs, Jan Petter. For en genuin kilde til ostekunnskap og historier du besitter 🙂 Vi koste oss glugg og kjenner vi gleder oss til å snakke om ost fremover. Frydefult å få ny innputt og samtidig en real smaksopplevelse altså! Ser frem til neste gang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.