Doddington -?

Du har kanskje kjøleskapet fullt du, av Doddington? Jeg har ikke engang smakt den, som jeg kan erindre i hvert fall. Men altså, den er britisk, eller engelsk, fra Northumberland. Ja det er i det nordøstre England, i Newcastletraktene.

Vi nordmenn har litt lett for å benevne mye som i realiteten ikke er engelsk som nettopp det. Hvis ikke jeg vet om noe er engelsk, skotsk, walisisk eller nord-irsk, ja da er det britisk. Ingen kan ta deg på det. Men denne osten er engelsk.

Inspirert amerikanerne

Nå er dette en flott ost, av kumelk og upasteurisert. Har jeg hørt. Ikke er den spesielt gammel heller, ystes av en familie ved navn Maxwell som bor i Wooler, som da altså er i Northumberland. Det som er litt fscinerende er at nettopp denne osten med sin relativt unge alder har inspirert så mange amerikanske «artisan cheese makers» som det heter der. Leste litt om amerikansk ost her for litt siden og da dukket denne Doddington opp til stadighet. Snodig rett og slett. Nå trenger det ikke være verre enn at Neal’s Yard er inne i bildet. De fleste som vil lære noe av britisk ost og ystetradisjon henvender seg nok dit.

Rarity

Dette er altså noe av en «rarity», så vidt jeg vet tilvirkes den bare på en gård, som nevnt ovenfor. Ekte ost dette i den forstand at det brukes upasteurisert melk og animalsk løpe. Ganske mange britiske ysterier bruker vegetabilsk løpe av en eller annen grunn. Selv om nok mange ville kalle denne osten en bastard, den har litt Leicester, Cheddar og Gouda-tradisjon i seg, så står den støtt på egne ben. Lagringsdyktig og smeltevillig er den også, som så mange britiske oster for øvrig.

Nå skal jeg ikke begi meg ut på noen smaksnotater siden jeg ikke har smakt den, men den er fast og smuldrete som britiske oster flest. Kommer i fine hjul dekket med voks fra Nederland. Ser man det, en ost som er vokset og ikke bare pakket i plast. Godt tegn.

I Norge?

Har ikke sett den i Norge, ikke at jeg har lett så mye, men kanskje noen som kjenner sin besøkelsestid?

I scream, You scream…

Og så, Doddington er visstnok god på iskrem også. Men da må du nesten dra dit.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.