Det Norske Måltids oster

Må innrømme at jeg ikke har fulgt så godt med på det Norske Måltid tidligere år, men så nær kjennskap som jeg har til Knudenosten og Bo Jensen så vet jeg jo at den var årets nyskaping i 2011. Vel fortjent for øvrig.

Nå er det tydligvis ikke hvert år det kåres en ost, men de årene det har vært kåret det norske måltids oster, så har det vært oster ystet av upasteurisert melk.

Det Norske Måltids oster

De ostene som har fått pris er Grotteost frå Hitra i 2008, Raud Kjerringøy i 2011, Knudenosten, Årets nyskaping i 2011 og Kvit Undredal (den vellagrete) nå i helgen som var.

Av disse ostene har jeg best kjennskap til

Knudenosten
Knudenosten
Knudenosten og Kvit Undredal som jeg har spist mye av for begges vedkommende. Geitoster begge to, om enn i vidt forskjellig form og konsistens. Viser bare hvor anvendelig melk er for osteformål.

Grotteost fra Hitra

Grotteost fra Hitra har jeg smakt, men under slike omstendigheter at det var vanskelig å gjøre seg opp en mening ut over at osten smaker godt. Jeg trenger litt mer feeling. Dette er en kjent ost så hvorfor ikke bare kjøpe den? Vel den er ikke tilgjengelig hele tiden og da skal det faktisk klaffe med at jeg er på rett sted til rett tid, og det er slett ikke alltid tilfellet. Men en dag får jeg vel satt meg ned med den for litt sanselig nytelse.

Raud Kjerringøy

Raud Kjerringøy har jeg ikke smakt, ei heller noen andre av ostene fra Kjerringøy Gård. Det er dårlig med distribusjon i Oslo slik at den ikke er å få tak i. Slik var det i hvert fall sist jeg var i kontakt med dem.
Men jeg registrerer at den får mye skryt og en dag finner jeg nok ut av det. Jeg har på sett og vis gitt opp posten som distributør etter at en ost ble liggende i 14 dager på postkontoret før de fant det for godt å si ifra. Det gikk ikke så bra gangen før der heller. Da mister jeg litt trua.

Distribusjon

Det med distribisjon er jo noe mange av gårdssyteriene bør tenke på slik at de kommer inn på de riktige stedene i hovedstaden. (Jeg skrev hovedstaden med vilje for å være litt pompøs). Det går sikkert an å greie seg godt uten, men det er et interessert og kjøpekraftig marked her. Norsk gårdsost begynner dessuten å bli kult.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.