Det norske måltid

Det er tidlig januar og sedvanlig er det nå til helgen klart for Det norske måltid igjen. Der er det mange lokale, småskala og ikke så småskala produkter som konkurrerer, deriblant tre oster. Totalt er det i alt 40 finalister som skal konkurrere om heder og ære innen 13 kategorier.

Et flott initiativ

Det norske måltid er et flott initiativ, men som kåringer flest er det mest for bransjen, hjelper nok på oppmerksomheten innen restaurantmarkedet, men antakeligvis lite blant den vanlige forbruker. De første årene ble arrangementet sendt på TV2, mens det nå streames. All verdens betydning ute i markedet har det derfor ikke. Dessverre kan man godt si. Det skal imidlertid ikke frata finalister og vinnere noe stolthet over å ha frembrakt gode produkter som har kommet til finalen og for tretten av produktenes vedkommende, vunnet. Noe World Cheese Awards boom for vinnerne har jeg ikke inntrykk av at det blir. Men kred er det.

Det norske måltid
I 2016 vant Bo Jensen med Lille Aske. Her er Bo (i midten) under prisutdelingen sammen med prisutdeler Kristin Waagen fra Tingvollost samt Tom Helge Sørensen fra Ostehuset.

Tre oster konkurrerer

Tre oster fra henholdsvis Avdem gardsysteri, Rueslåtten ysteri og Valdresmeieriet, som for øvrig har vunnet før, konkurrerer om å bli årets ost.

Bufast fra Avdem og Bufar fra Valdresmeieriet er to faste oster av kumelk begge to. Bufast av rå melk mens Bufar er pasteurisert. Den tredje osten, Kubbeost fra Rueslåtten er helt annerledes, det er en fersk geitost av chèvretype. Måtte den beste osten vinne. Avdem er for øvrig også representert i kategorien Årets meieriprodukt med sin fabelaktige rømme.

Jeg undres

En ting jeg undrer meg over er fokuseringen på terroir for oster av pasteurisert melk. Disse ostene kan være både flotte og veldig gode, men jeg synes man skal fokusere på andre beskrivelser enn terroir eller «beiteområdets fotavtrykk» for å sitere meg selv i «Mine osteperler«. Det er nå min mening.

Det neste er yoghurt av rå, upasteurisert melk (som det står beskrevet). I min ukunne trodde jeg at yoghurt per definisjon er pasteurisert. Nå kan det være at melken ikke trenger å pasteuriseres, men den skal vel syrnes ved en temperatur som gjør at den ikke kan defineres som rå? Og hvis ikke, så er det ikke yoghurt, men et syrnet melkeprodukt. Rå syrnede melkeprodukter er fantastiske. I disse tider der vi for eksempel opplever press mot bruk av definisjoner; hva er ost, hamburger, smør, melk, eller som nevnt yoghurt skal vi være påpasselige med hva vi kaller forskjellige produkter. La forskjellige produkter eie sin egenart.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen