Det er mye jeg ikke forstår, heldigvis.

Tomt for Jarlsberg

Gikk i butikken i kveld, det var en Spar som ligger på Tåsen her i Oslo. Hadde tenkt å kjøpe litt Jarlsbergost. Ja, du leste riktig. Det er ikke slik at i denne familien spiser vi bare utenlandske oster til «500 kroner kiloet» eller norske gardsoster til omtrent tilsvarende pris. Vi spiser det jeg vil karakterisere som vanlig ost også. Dessuten spiser vi en del osteomelett og i den går det som regel norsk ost.

Smør også

Her om dagen var jeg innom samme butikk og da var det nesten ikke smør i hyllene, bortsett fra det franske som Tine har som visstnok ikke går an å steke i og som har vært fryst. Usaltet er min favoritt til matlagingen, da har jeg bedre kontroll på saltet. Det fantes heller ikke på en Rema jeg var innom.

Torsdagsfenomen?

Og i dag var det altså ikke noe Jarlsberg i hylla. Litt skrint for andre varianter også. En del Norvegia var det imidlertid. Det kan jo selvsagt være et torsdagsfenomen, hos Spar på Tåsen. Jeg vet ikke, men litt pussig er det. Det er jo en rimelig stor butikk. Så jeg fikk ikke Jarlsberg.

Melkefett

Så hørte jeg her om dagen fra det jeg anser som pålitelig hold at det er for lite melkefett i landet. Det sier jo litt. Det har med antall kyr å gjøre og hvor mye de melker. Det er kvoter for slikt, noe som krever administrasjon og planlegging. Melkefett er en viktig bestanddel i både ost og smør. I fjor hadde vi bare smørkrise. Det var ille nok. Nå skal jeg ikke dra min lille torsdagsobservasjon for langt. Men er det for lite råstoff til å lage nok ost og smør, samtidig som det er et ønske om å begrense importen så blir det jaggu magert i disken. Her trengs det tydeligvis en skummetmelkkampanje.

Ellers er det alltids en mulighet for å sette opp prisen slik at tilbud og etterspørsel kommer i balanse.

Jeg skal i mellomtiden kose meg med en masse fransk ost.

2 thoughts on “Det er mye jeg ikke forstår, heldigvis.

  1. Ja da var det påan igjen. Godt man har god ost og godt smør i bakhånd . Blir det bde smør OG ostkrise i år da? Noe er ikke som det bør være. Vet at mange melkebønder er oppfordret til å få flere jerseykyr i besetningen for å få mer fett i melka. Mon tro om Tine begynner å bli stressa?

    1. Ja vi får nå se hvordan det går. En råd blir det vel. Så NRF duger ikke lenger? Det blir vel som det var med svineavle at grisen ble så mager at ingen ville ha den og dermed finn vi edelgris. I gamle dager hadde vi smørberg og alle drakk H-melk, da var det i hvert fall ikke underskudd på melkefett. Noe skjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.