De dyre ostene!

Tenkte med bakgrunn i den adviserte ostetollen og mulige konsekvenser av den at jeg skulle se litt på hvilke oster er det som blir veldig mye dyrere til neste år. Noen av dem. Skal ikke gjøre noe forsøk på å gjøre listen komplett, vet ikke engang om det er mulig. Det mest opplagte er jo de ostene som er listet opp so fiende nummer en. Deriblant Emmentaler og Cheddar. Emmentaler finnes i to varianter, en sveitsisk og en fransk. Regner med at bannlysingen gjelder begge. Cheddar er jo så mangt, og mye er ganske uinteressant. Det er spesielt cheddar fra West Country Group jeg er bekymret for, Keen’s og Montgomery’s er de mest kjente og har hittil vært tilgjengelig i Norge. En annen i samme kategori er Isle of Mull en perle av en upasteurisert ost fra nettopp Isle of Mull.

Det er mange flere fra de britiske øyer som får megatoll. De fleste oster fra øyriket er nemlig faste må vite.

Så må jeg si at jeg ikke ligger våken om natten fordi hollandsk industriprodusert Gouda får 277% toll. Det er ikke der mine sympatier ligger.

En av mine favoritter i Frankrike er Salers,

Salers
denne fermier-osten fra nettopp landsbyen Salers med melk fra Salerskyr. Produseres bare i sommerhalvåret. Cantal går vel med i samme dragsuget. Rett nok ikke samme schwungen over den, men likevel. St. Nectaire kommer også fra Auvergneområdet.

Siden vi er der i området kan vi dra mot Languedoc og Pyrinéene. Her er det en masse både sauemelksoster og geitemelksoster som er halvfaste og faste. De er

Bethmale geitost
ikke på unntakslisten så da er de vel på tiltakslisten. Nå må jeg si at jeg antar det, men det har ikke vært noen lett sak å få oversikt. Det er veldig mye god ost i dette området så det er synd det skal gå slik. De representerer ikke de store volumene men absolutt et mangfold. Her det mange oster, alt for mange til å ramse opp.

Tilbake i Alpene har vi for eksempel Abondance fra Haut-Savoie. En viss fare for at noen Raclette-jern blir stående ubrukt fremover. I hvert fall hvis du skal være tro mot konseptet og bruke Racletteost. Raclette blir laget både i Sveits og Frankrike, men det er nok den sveitiske som er best kjent. Myndighetene syntes vel de hadde tatt Sveits hardt nok med Emmentaler, så både Gruyère og Appenzeller kom på listen over oster som får beholde gammel toll. Men det er flere som får full toll som ikke er nevnt her.

Sa innledningsvis at listen ikke kom til å bli fullstendig og det fikk jeg rett i. Det er mange oster og Charles de Gaulle uttrykte som kjent sin bekymring over det på Frankrikes vegne i sin tid.

Om ikke listen er komplett så er den et uttrykk for at det er mye ost som får saftige tollpåslag. Og ennå har vi ikke vært innom verken Italia eller Spania. Det er noen oster der også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.