Claousou fra Cévennes-fjellene

Det kommer mye godt fra Le Massif Central, disse fjellene du må over dersom du kjører fra Lyon og vestover mot Bordeaux via Gascogne. Cevennes-fjellene er en del av Le Massif Central, og derfra kommer den rå sauemelksosten Claousou. Oval i formen, og rammet inn med et bånd av granspon.

claousou
Sauemelksosten Claousou fra Cévennes-fjellene i Frankrike.

Sangles

Det er nå etterhvert en del oster som har disse båndene som kalles sangles. Og det er et eget fag å tilvirke dem. De tømrerne som gjør det kalles sangliers. (Sanglier betyr for øvrig også villsvin, uten sammenlikning for øvrig.) De har bra teknikk, noe du kan se her.

Håndverksosten Claousou

Kommer fra byen Hures-la-Parade, det samme gjør osten Lou Rocaillou, av sauemelk den også, men det er altså en helt annen ost. Men de driver definitivt med sauer i Hures-la-Parade. Nok om det, til forskjell fra Lou Rocaillou er Claousou, som (parantes bemerket) også kan hete Le Claousou eller Lou Claousou, en kittmodnet ost. Altså med vasket skorpe. Nå kan disse kittmodnete ostene være ganske forskjellige i både duft og smak. Claousou er mild. Sauemelksoster er for så vidt generelt ganske milde i hvert fall de som ikke er harde og vellagrede. Skorpen er ganske lys, hvilket nok betyr at det er et bra innslag av melkesopp som stagger utviklingen av kitt. Vi skal ikke gå spesielt inn på hvordan det skjer, men det har nok noe å gjøre med saltgehalten i oppløsningen de vasker osten med.

Lune den

Dette er en fin ost å lune i stekeovnen. 180 grader i en 15 til 20 minutter. Og det var slik jeg spiste min. Mild, litt blank og transparent. Den blir da også ofte omtalt som en saueostenes Mont d’Or. Passer derfor ekstra bra med magebånd, for den blir ganske utflytende i varmen. Det kan skje den beste. Skjær hull i skorpen og dyppe godt brød i osten for dere som tåler brød bedre enn jeg gjør. En litt traurig greie i livet mitt det der. Jeg spiste den med skje.

Å drikke til

Her tror jeg at jeg rett og slett vil anbefale en lett og fruktig rødvin. En Beaujolais; for eksempel Trénel Cuvée Rochebonne 2014 eller en rødvin fra Roanne-området, så som Desormière Côte Roannaise Tradition 2015. I underkant av 150 kroner flasken begge to.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen