Cabot Clothbound Cheddar, Vermont, USA

Kommer litt tilbake til denne osten jeg. Var nemlig litt spent på om de hadde noe igjen hos Gutta på Haugen da jeg ankom litt sent på ettermiddagen i går, lørdag som det var. Etter min flittig leste post på fredag om osten tenkte jeg at hele halve Oslo hadde gått mann av huse for å få seg et stykke Amerika. Det hadde tydeligvis ikke skjedd. Det vil si, jeg vet jo ikke hvor mye ost Gutta hadde, men jeg fikk nå min bit, og var vel fornøyd med det. Det var ost igjen, ikke nødvendigvis hauger og lader, men noen få stykker var det. Noen anselig kroner fattigere og ost rikere. Den unge og blide damen bak disken så på meg da jeg frembrakte mitt ærend og sa noe slikt som:

Cabot Clothbound Cheddar from Vermont
Cabot Clothbound Cheddar
Den er veldig dyr. Det synes jeg jo var veldig sjarmerende sagt. Jeg så vel ikke så bemidlet ut der jeg sto. Tulla. Så da svarte jeg: Det tror jeg deg på. Hva koster den da? 700 kroner kiloet? Ja, sa hun. Så jobbet vi litt med å finne et stykke som ikke veide kiloet akkurat. Men uansett en god chunk med ost.

Den er jo ikke akkurat billig i USA heller, ca 325 kroner kiloet. Det er dyr ost der borte, det kan jeg love deg. Så blir den dulla med da, et helt år ca og kanskje vel så det. Av usedvanlig kompetente folk i kjelleren til Jasper Hill creamery.

Så, hvis du er i Oslo, legg søndagsturen din innom Ullevålsveien og unn deg et stykke Cabot Clothbound cheddar. Noen sier dette er verdens beste ost. Det må jeg innrømme at jeg ikke har noe forhold til. Hva er det?

Å drikke til? Et glass god portvin. Eller en stor moden rødvin med vel integrert eik.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.