Bygdø Kongsgård

I går morges satt jeg i bilen på vei til jobb og hørte på Østlandssendingen hvis utsendte var på Bygdø Kongsgård. Flott der den ligger. Foranledningen var at Kongsgården skulle sertifiseres som økologisk. Ved en slik anledning, det vil si når det gjelder Kongsgården, så er det mange notabiliteter der. Landbruksminister og ordfører og noen til. Kongsgården hører jo formelt inn under Norsk Folkemuseum så da var vel undervisningsministeren der også. Dette er selvsagt ikke noe som blir en alminnelig gårdbruker til del når hun eller han har gått gjennom sammen prosessen for å bli økologisk. Det skal selvsagt ikke hindre dere som vil fra å begynne på prosessen.

Mange sier det er umulig å kjenne forskjell på økologiske produkter og konvensjonelle. De tilhører gjerne skaren av folk som enten vil selge noe de ikke får solgt ved økologisk drift eller mangler evnen til å se fordelen i nytt og alternativt. Økologisk er ikke spesielt nytt, forresten. Uansett tenker jeg at det gjør en forskjell.

Så hørte jeg på dette innslaget, prosessen har tatt noen år som en slik omlegging gjør. Og spørsmålet var så hva skjer med melken? Jo den blir levert til Tine som økologisk melk. Så da forsvinner den der?, sier reproteren. Ja, men som økologisk og kanskje en dag så får vi økologisk melk fra gårder på Østlandet.

Det er da jeg tenker; er dette alt vi makter å gjøre med en så flott gård og med (sikkert) flott økologisk melk. Er melk melk?

Hvorfor kan ikke noen lage et ysteri tenkte jeg videre. Ta vare på denne melken fra dette gårdsbruket, som i hvert fall var kongens kyr. Det kan trekkes en (i hvert fall i markedsføringsmessig sammenheng) linke helt tilbake til folkeeventyrene. Kongens egne kyr som melker til kongens egen ost. Og rømme og smør.

Kongen kan servere ost fra egen gård, folkemuseet kan selge egen ost til alle besøkende, Oslofolk kan kjøpe gardsost laget her i byen. Og det kan andre også. Det skal vistnok være en åpen gård, folk kan se hvordan melk foredles, det ble for teknisk, folk kan se hvordan ost lages, det er ikke bare en plaspakket firkant uten skorpe. Dette er i tiden. Og vi ser hver dag at folk er interessert.

Jeg synes dette må være en strålende idé.

Del ostekunnskapen med andre!

2 thoughts on “Bygdø Kongsgård

 1. Hei

  Så flott at du fikk med deg feiringen vår på Østlandssendingen og at du engasjerer deg i den videre driften på Bygdø Kongsgård.

  Vi jobber med ulike planer for gården og en av dem er faktisk å etablere et ysteri. Vi ser for oss både et ysteri for produksjon av salgbare produkter, men og et kjøkken hvor vi kan formidle produksjonen både til skoleklasser og andre interesserte. Vi ser at vi har en edel vare i den økologiske melken vår og vil bruke denne mer selv fremover 😉

  Mvh Ingeborg Fønstelien
  Norsk Folkemuseum og Bygdø Kongsgård

  1. Takk for tilbakemeldingen. Jeg synes Kongsgården er en unik mulighet til å gjøre mye spennende, og at skoleklasser eventuelt er en del av opplegget er desto bedre. Skriver gjerne mer om Kongsgården jeg, når dere kommer videre!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.