Blue Harbourne

Jeg hadde en tanke bak det da jeg bestilte denne osten. Noen har jo for mange år siden syslet med tanken om å lage en norsk Roquefort-type, men av geitemelk. (Roquefort ystes av sauemelk.) Capra skulle den vel hete. Det jeg tenkte da jeg fant denne var å få en formening om hva en eventuell norsk blåmuggost av geitemelk ville smake.

Joda, dere er raske der ute, så jeg er blitt korrigert; det finnes norsk blåmuggost av geitemelk. Men den er så vidt jeg kan tolke det pasteurisert og da faller den den utenfor denne bloggens fokus. Men det er Aaland i Lofoten som lager den om du vil smake.

Blue Harbourne NYD

Blue Harbourne er den eneste blåmuggosten av geitemelk i Storbritannia. Det er selvsagt litt kult. Håndtverksost fra Devon der bonden kjøper melken fra en nabogård. Det var litt forvirring her i huset om den er upasteurisert eller pasteurisert. Patrichia Michelson på La Fromagerie i sin bok Cheese sier den er upasteurisert, og det var den jeg leste i før jeg bestilte den. (Jeg «bestilte» den hos min kone som var i London i helgen som var.) Jeg sjekket faktisk Neal’s yard Dairy også, men fant den ikke der. Det var bare fordi den lå på en annen liste. Hvor vanskelig trenger de å gjøre det?

Neal’s Yard Dairy (NYD)

Hvorom allting er, jeg har funnet den på Neal’s Yard Dairy, og min ost er fra nettopp Neal’s Yard Dairy. Den er ikke kjøpt der, men den er merket NYD, så da kommer den derifra.

Blue Harbourne NYD - blåmuggost av geitemelk
Blue Harbourne NYD – blåmuggost av geitemelk
Nå har jeg søkt det verdensvide internettet opp og ned og ikke funnet noen referanse til en rå versjon, så da antar jeg at den er pasteurisert. Det ville dessuten heller ikke ligne Neal’s Yard Dairy å ha en pasteurisert variant dersom samme osten fra samme gård fantes upasteurisert.

Hvordan smakte den?

Den første smaken jeg tok i går kveld syntes jeg ikke noe om. Tenkte at hvis det er slik en norsk blåmuggost av geitemelk ville ha smakt, så er det like greit at prosjektet ikke ble noe av. I dag er jeg noe mildere stemt. Den har en mild og rund smak, likandes, men er ikke ost jeg vil løpe etter. Bare det at den er pasteurisert setter en stopper for det. Konsistensen er litt smuldrete, det gjelder jo for mange andre myke geitemelksoster også. Få blåmuggårer i den. Litt skittenhvit, selv om den på bildet ser hvitere ut enn den er i realiteten. Absolutt spisbar men litt lite typete synes jeg, noe jeg tror ville ha vært annerledes om den var ystet av rå melk.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.