Påskeoster – anbefaling i siste liten?

påskeoster

Påskeoster, det er ikke noe å stresse med. Hvis du har dratt på hytta allerede eller er utenfor allfarvei på andre måter er det uansett for sent. Så vidt jeg vet er det noen ostebutikker som holder åpent hele påsken. I hvert fall her i Oslo, og sikkert noen andre steder også.

Jeg handlet inn litt i går. Siden jeg skal være alene hjemme for å skrive ostebok, trenger jeg ikke så mye ost, men noen ble det. Om de er påskeoster er en annen sak. Hva nå enn påskeoster er.

Frisk som våren

Noe friskt og fint. En Lingot St Nicolas. Klosterost av sauemelk fra Hérault syd i Frankrike. Gresk-ortodoks kloster, og i år feirer de påske en uke etter oss. Det hender den er samtidig, men som regel ikke. Det som kjennetegner denne osten er en distinkt smak av timian. Det kommer ikke fra fôret, men ystemelken tilsettes en dråpe essens, eller to. Vet ikke helt hva som skjedde, men dette var tidligere en geitost, chèvre altså. I hvert fall til og med 2015. Alle geitene var borte og inn hadde kommet sauer. Sånn tilfeldig en dag mellom Laudes og Kompletorium virker det som, hvis det heter det da i den gresk-ortodokse klostertradisjonen.

påskeoster
Keens Somerset Farmhouse Cheddar

Svenske påskeoster?

Ja, hvor for ikke. Almnäs Bruk har i hvert fall lange ostetradisjoner. En liten times biltur nord for Jönköping på vestsiden av Vättern. Her yster man ost, mens rett på andre siden er det polkagris som gjelder. For min del blir det da enkelt å velge side. Det blir vestsiden. Har flere oster Almnäs bruk, men denne påsken er det Tegel som gjelder. Navnet henspeiler på at dette også har vært et teglverk. Har et avtrykk av en barnefot, akkurat slik som teglsteinene i sin tid hadde. Hva slags assosiasjoner og tanker det vekker, skal jeg la ligge. Får ikke gjort noe med det som har vært uansett.

Englandstur

Jeg driver og planlegger englandstur – ost og bobler. For der hvor vingårdene ligger, ligger også en del spennende småsysterier. Og noen gode pub’er. Og streets of London. Mye god ost å finne der også. Kanskje det skal være på egen hånd for den som vil. Vet ikke helt når det blir, mye som skal planlegges ennå. Men det er altså en tur du kan melde deg på. (REKLAME!!!)

Så, i den anledning handlet jeg med en påskecheddar, bare for å komme litt i stemning. Keens. Real stuff med andre ord. Nå har jeg vært en del i øyriket i det siste og ikke minst hatt litt fokus på britiske oster og lært meg å sette pris på disse «territorials» igjen. Hadde en lang periode etter studietiden hvor de var absolutt NOT. Det sto faktisk ikke så bra til med noen av dem på den tiden. Litt krise, rett og slett. Nå er de imidlertid blitt gode. De er spennende og undervurdert. Men å bare spise det kan sikkert bli noe ensformig i lengden. I mine studiedager var det stort sett bare den type ost som var og ble vel også derfor en årsak til min voldsomme «oste-fatigue». I dag derimot. Quite another story.

Det var alt?

Ikke helt. Jeg har en pasteurisert Epoisses. Det står på baketiketten, på norsk, at den er upasteurisert, men det er den ikke. Jeg har et stykke Rote Hexe, en fast ost fra Sveits, ystet av rå melk. Litt Appenzeller-aktig. Har aldri hørt om den før. Så har jeg litt lagret hollandsk Gouda det blir spennende å smake, samt litt norsk Gouda som er fantastisk god og fra Skarrbo gård i Holmestrand.

Værmeldingene er gode, sol og mildt. Skal nok få noen gode øyeblikk selv om det er bypåske.

Men mest av alt skal jeg som sagt skrive ostebok.

GOD PÅSKE!

Blåkoll – en blå luring fra Grindal ysteri

Blåkoll fra Grindal ysteri

Blåkoll heter den og er bokstavelig talt blitt støtt ut i kulden. Nåja, det krever selvfølgelig en liten forklaring og den skal vi selvsagt komme inn på. Men først av alt så er Blåkoll enda en flott blåmuggost fra Grindal ysteri. Jeg har en god stund holdt Råblå som min norske favoritt among the blues, men denne tok familien Aursnes med storm. Vi tok den inn i varmen om du vil.

Hva gjør Blåkoll forskjellig?

Kulden. Så hva skjer? For å si det slik; Blåkoll og Råblå blir skilt, om ikke ved fødselen, så litt etterpå. Etter at osten er ystet, uten å gå inn på de prosessene med salting og snuing og vending, som er det samme for begge, blir de lagt på modningsrommet med fin temperatur og som oftest høy luftfuktighet. Der får de godgjøre seg, blåmuggen satt seg og i det hele tatt. Men etter en stund blir de ostene som skal bli til Blåkoll tatt ut og satt til ettermodning på kjølelager. Lavere temperatur gir saktere utvikling. Osten får lenger modning og nedbrytningen av fett og protein blir annerledes. Som igjen gir en annen smak. Modning handler om nedbryting.

Intens, men fin duft av melk eller meieri om du vil. Lett smuldrete og elfensbenfarget. Fin blåmuggsetting. Bra med sødme, litt salt og mer umami. Flott syrlighet og en liten bittertone til slutt. Forholdsvis fruktig i smaken. Til dels høy smakskompleksitet som sitter lenge. Forholdsvis kraftig, men har en forfinethet som skjuler kraften noe. Høres ikke dette flott ut? Er det. Er nemlig en god ost synes jeg.

Tilgjengelighet?

Jeg kjøpte min hos Gutta på Haugen, men det kan virke som det bare er en gjestevisitt. Kan imidlertid ta feil. Sikrest er du om du besøker ysteriet eller ser etter den i Trondheim. Trønderne beholder tydeligvis en del godbiter for seg selv. Ut på tur da.

Rueslåtten ysteri – Hol

Lord Garvagh fra Rueslåtten ysteri

Etter noen timer på riksvei 7, i tett snøkave og dårlig brøytet vei, var det godt å se Hagafoss-skiltet. Inn på parkeringsplassen til Hol kyrkje og 180 grader tilbake opp en smal vei. Spørsmålet var om jeg skulle komme meg opp til Rueslåtten, eller Rueslåtta som det står på kartet. Mørkt som det var tok jeg feil og kjørte litt for langt. Fikk nå snudd, litt tilbake og fortsatte så opp bakkene og svingene og til slutt inn på tunet. Godt å være fremme hos Rakel og Jarle på Rueslåtten. To dager med ysting står for døren.

Har ystet der før en gang også. Les hva jeg skrev da. Ysting hos Rueslåtten

Første dag – Lord Garvagh

Melken var allerede i ystekaret og under oppvarming da vi kom i ysteriet litt over kl åtte. Ikke at den skal bli så veldig varm; oppunder 30 grader før syrningskultur til settes. Nå skal jeg ikke gå så mye inn på det tekniske, da burde jeg ha tatt notater. Men, bare for å ha sagt det; ysting er hardt og til dels tungt arbeid. Merket det etter å ha kuttet ostemasse ganske intensivt, for deretter å gå direkte på å få den over i formene, en ganske krokbøyd operasjon – hos Rueslåtten i hvert fall. I tillegg er det nok mer jobb med å vaske etter at ystingen er ferdig, enn selve ystingen. Vær klar over det om du grunner på en tanke om å starte ysteri.

Å se hvordan ostemassen henger sammen etter bare noen minutter, når den skal ut av formen og snus for første gang, er ganske fascinerende. Deretter skal den vendes noen ganger, og så begynner modningen til ferdig ost som innebærer jevnlig vasking i saltvannsoppløsning for å få rødkitten til å vokse siden Lord’en er en rødkittost.

Kubbeost fra Rueslåtten ysteri

Kubbeostverksted

Det føltes nesten som sånn pepperkakebaking før jul. Mye ostemasse og en form. Fylle formen og klappe godt på den slik at det ikke ble luftlommer inne i osten, deretter skrape av overflødig ostemasse så det blir en fin barreform på oste. Deretter over på rist for tørking. Litt famlende i begynnelsen, men om jeg skal si det selv så ble jeg etterhvert temmelig dreven. Skulle du finne en Kubbeost som du mener ikke er perfekt i formen, så kan du ikke automatisk trekke den konklusjonen at den har nok jeg laget.

En kremost av geitemelk dette, altså chèvretype om du vil. Rueslåtten har ikke geiter, så den melken kjøpes inn fra en gård i nærheten; Øvrejorde.

Det tok litt tid dette her. Viser også at gardsoster er mye håndarbeid, noen ganger til og med litt monotont uten at det betyr at en kan slakke av på kravene og fokusen. Hver ost skal være skikkelig laget, og det er den.

Ego klar for ysting.

Rueslåtten er et moderne ysteri

Selv om de fleste aktivitetene i ysteriet er manuelle og noe også krever at du står ganske krokbøyd, så er dette et ganske nytt og moderne ysteri, med god plass. Slett ikke alle som er så heldige. Rueslåtten har satset og lykkes. Fra en beskjeden start har Rakel og Jarle jobbet seg inn på markedet med Kubbeosten, StoreVelten, Lord Garvagh, St. Pål og Rød Geit. Snart også å finne i Meny sine butikker. Om ikke alle, så i hvert fall et utvalg.

En liten utflukt

De prøver å gå nye veier også, og utnytte de muligheter som finnes i nærheten. Således ligger det et kraftverk i Hovet. I tilknytning til det er det mange og lange tunneller. Der har de fått leie et rom til modning av noen av de store og faste ostene. Foreløpig er det StoreVelten og St. Pål som ligger der til modning. Slikt er jo et tålmodighetsprosjekt, så det er for tidlig å si noe om utfallet. Rommet skal jo gå seg til også, kulturmessig.

Fredag og Rød Geit

Det betød at Jarle og undertegnede måtte spa ut bilen og hekte på hengeren for å komme oss til Øvrejorde for å hente melk. Det vil si, undertegnede slapp billig unna den delen av prosessen. Det er bakkete i Hallingdal i hvert fall om du skal på gårdsbesøk, så det er godt å ha firehjulstrekk når du har et tonn du drar på.

Mens Jarle tappet melken over på tanken fikk jeg en omvisning i det morderne geitefjøset. Som bonde skal man behandle dyrene sine godt, da har alle det best. Men det kreves også at det tas noen avgjørelser hver vinter når alle kjeene har kommet til verden. Jeg synes de alle var utrolig søte, men det det er ikke noe kriterium for drift. Så i en bås sto de som skulle til slakt, i en annen de som skulle bli melkegeiter og så de som var for unge til å ha fått sin skjebne avgjort ennå. Slik er det å være bonde med dyr på garden, man må ta de valgene også. Da bonden hørte at jeg aldri har smakt kjekjøtt, fikk vi med oss en pose godt kjøtt på kjøpet. Nå har jeg og resten av familien spist det, og det er fantastisk godt. Anbefales.

Rød Geit

De 720 litrene med melk som vi hentet skulle altså bli til Rød Geit. Det er en halvfast ost som formes som hjul på godt to kilo. Samme form og vekt som Lord Garvagh.

Siden jeg hadde kuttet opp ostemassen dagen for, så slapp jeg det. Slapp i grunnen billig unna den osten, ikke før den skulle snus første gang måtte jeg trå til. Ikke «gjerandeslaus» for det. Jeg drev på som manuell etiketteringsmaskin for Kubbeosten. Etikett foran og bak. Veldig god merking av ostene til Rueslåtten for øvrig, med blant annet ystedato, noe jeg setter veldig pris på å få vite.

Min ystedag sluttet til sen lunsj med ostesmaking og omelett fylt med Kubbeost. Sinnsykt godt for øvrig. Det bør du prøve.

Hvorfor er det så morro å yste? For min del handler det om å lære, ikke at jeg skal starte ysteri, men likevel forstå hvilken jobb og prossess det er å yste god ost. Håndverksysting er nettopp det, det er ikke noe Willy Wonka sjokoladefabrikk over det, veldig mye håndarbeid, lidenskap, love and care.

PS!

Rueslåtten yster av rå kumelk fra egen buskap og rå geitemelk fra gården Øvrejorde i Hovet. Oster ystet av sommermelk fra høyfjellsbeite på stølen er merket med det.

Neste ysteprosjekt blir om en god måned. Utrolig kjekt å få komme på innsteg og være med på å tilvirke ost. Har du lyst på besøk, så si ifra!