Blå Vägen

Helgen har vært blå og gårsdagen i særdeleshet. På en god og positiv måte. Været slo om idag, med både blåst og snø. Godt det var i dag. Vel, blåst er nok hardt tatt i, men et snev av vind da. Nok for Oslo å være. Når snøen daler ned så setter det meg litt i julestemning. Så det er på tide å tenke på Juleostene. Jeg har på ingen måte alle klare. Men noen må jeg tenke på litt tidligere enn andre.

Julens farge er rød

Advent er lilla, men julens farge er rød. Likevel er det en lang tradisjon for at det bl.a. skal være gode blå oster på julebordet. Kan være en tradisjon vi har tatt over fra Storbritannia og deres Stilton som der er veldig jul. Med et glass Tawny til. Portvin er jo også jul i seg selv, så det kan ha en sammenheng.

En av mine juleoster

En av mine oster i år er Blå Vägen, fra Straumbotn gård i Mo i Rana, Utskarpen for å være helt nøyaktig, men Mo i Rana holder vel i denne sammenhengen. En mild blåmuggost ystet med mye kjærlighet og melk fra egen gård. Har smakt den en gang før, i sommer, og synes det er en fantastisk god ost. Mild ja, men det er nå en blåmuggost og mild eller sterk har ofte med lagring å gjøre.

Blå Vägen fra Straumbotn gård.
Det jeg synes er flott er at den virker litt magrere enn mange andre blåmuggoster. Og så er den så utrolig dekorativ som du kan se av bildet. Den er jo et skue i seg selv på et hvert frokostbord i julen. Ja, ellers også. Selv om den er forholdsvis mild er det masse god smak.

Så har jeg valgt ut denne som en av mine juleoster. Tidlig tenker du? Lenge til jul ennå. Ikke om du vil ha Blå Vägen her sørpå i hvert fall. Jeg må nemlig bestille den hos Straumbotn gård. Sist jeg snakket med dem var det mulig HusetsMathallen skulle ta den inn. Jeg har ikke vært der på en stund så jeg vet ikke om de har gjort det. Det burde de, tillike med en del andre gode ostebutikker her i hovedstaden.

e-post

Enn så lenge er nok det enkleste å sende en mail til: post@straumbotn.no og bestille litt. Det er det jeg har gjort. Kommer i posten så det går greit det. Unner faktisk et litt større publikum å få smake på denne osten.

Blå Vägen

Navnet har den fra den gamle handelsveien som går fra Træna, forbi Straumbotn og helt til Russland. Et slags Nord-Norges svar på silkeveien, uten sammenligning for øvrig.

Å drikke til

Til frokost vil jeg anbefale en god kopp te. Ut over det har jeg drukket en velmoden Rioja og det fungerte veldig bra. Anbefaler også Mas Amiel om du ønsker noe søtt i glasset.

Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.