Blå september

Blå september er Brimi Sæter sin blåmuggost. Jeg tror det er en forholdsvis ny satsing, for de hadde den ikke på Matstreif i fjor, og snakket vel om at de hadde lyst å prøve seg på det. Sogar bygge ysteri nede i bygda. Det har de imidlertid gått bort fra og yster på setra hvor de har ysteri.

Blå september fra Brimi Sæter
Det betyr at de i begge endene av sesongen frakter melk opp å fjellet for å yste og på den måten forlenger sesongen litt.

Den er skittengul som de fleste blåmuggoster av kumelk. Upasteurisert. Veldig smuldrete konsistens. Når jeg smaker den er det faktisk mokka kaffe og tørkede erter som er det første som slår meg. Jeg er veldig glad i kaffe, men denne mokkasmaken du også gjerne finner som smakssetting i for ekesmpel iskrem er ikke noe jeg er veldig glad i. Det var denne smaken som først slo meg da jeg smakte den. Ut over det flott og småstram i smaken, sitter en god stund i munnen. Har en litt bitter smak som min sønn synes er veldig attraktiv. Kan minne litt om Stichelton når det gjelder de tørkede ertene og snev av bitterhet. Men har ikke den samme kremetheten i konsistensen. Kan godt være at det bør jobbes litt mer med å finne identiteten.

Nå vet jeg ikke hvor lenge denne Blå september har modnet, for det står det ingen ting om, bare at den er best før 1. oktober. Det er nok myntet mer på Mattilsynet enn meg. Jeg er ikke så opptatt av det. Ost kan lagres. Det står den er kjellermodnet, men jeg vet ikke hvor lenge. Det kan være fra noen uker til måneder.

Anvendelse

På et ostebord, men også i dressinger eller sauser der det passer med blåmuggost. Siden den smuldrer lett så kan den også brukes i salater.

Å drikke til

En ikke alt for avansert Tawny tenker jeg. Kan også godt prøve med en mild maltwhisky uten for mye røyksmak.

Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.