Antroposofiske Ommang Søndre

Fant en ny ost på Matstreif. Likte det. Flott å oppdage noe nytt. Godt å finne ut at det er mer ost der ute enn jeg har oversikt over. Det er det nok fremdeles. Er den god? Vet ikke, har ikke smakt den ennå. Kom hjem med ca 2,5 kilo ost, så det er litt jeg skal spise meg gjennom.

Ommang Søndre er en biologisk-dynamisk gård i Løten. På Hedmarken altså og i et område som er kjent nok, om enn mer for andre landbruksprodukter. Det er noe antroposofisk over dette da. Biologisk-dynamisk eller kanskje mer kjent so bio-dynamisk. Rudolf Steiners lære. I hvor stor grad de utøver læren vites ikke, det er vel grader av det også, men de fremstår i hvert fall som det. Bio-dynamisk.

Så har de kyr og geiter. Det er geitosten jeg er opptatt av. Hvit og fast. Upasteurisert. Ellers dyrker de både korn og grønnsaker, og du kan komme og dyrke dine egne grønnsaker også. Dessuten birøkting. Driver som andelsbruk, i den forstand at det er en relasjon mellom gård og forbruker.

Ystet på gamlemåten, med vedfyring i bryggerhuset. Sikkert hardt arbeid, men for oss utenforstående med et visst tilsnitt av romantikk.

Den kommer eventuelt ikke på listen over utvalgte norsk oster før jeg har smakt den. Slik er det. Slik blir det.

4 thoughts on “Antroposofiske Ommang Søndre

  1. Med 2,5 kg ost å fortære så håper jeg den faller i smak. 🙂 Løten ja, tenker kanskje ikke først og fremst på ost nei, hehe. Men utrolig hva enkelte steder kan tilby for de som har antennene på .

    1. Vi er en ostespisende familie så det går nok unna. Ja, godt å ramle over noe nytt. Vet aldri hva som ligger rundt neste sving. Og godt er det.

  2. Var tilfeldigvis på gårdsbesøk på Ommang Søndre igår når du skrev denne artikkelen og kan forsikre deg om at antroposofisk tilnærming ved dyrehold gir noe av den beste osten produsert i Norge! 1 mnd lagret kvit geitost smakte skikkelig godt og mye mer en konkurrentenes og brunosten er et kapittel for seg selv.

    1. Det var spennende. Da må jeg faktisk sette meg ned for å smake den. Ble så glad da jeg fant en ny ost på Matstreif. Så må jeg revurdere min holdning til geiter, trodde det var noe som man drev med i fjellendt terreng. Tydeligvis ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.