Alternative juleoster.

For ikke å være så konservativ tenkte jeg å anbefale noen alternative oster til julen. Oster som på ingen måte kommer til å ødelegge julefreden, snarere tvert imot. Til og med litt norsk tenkte jeg i sakens anledning. Vi har mange gode norske oster og det skulle bare mangle om vi ikke skulle bruke dem til jul. Jeg gjør det i litt god tid, for enkelte av disse kan nok være noe utfordrende å få tak i. Desto mer tilfredsstillende når de først står på bordet.

Først vil jeg anbefale Munkeby, den er fantastisk å ha på frokostbordet juledags morgen. Den er også god alene med et glass godt trappistøl til. Munkeby er osten fra klosteret i Levanger. Disse munkene som kom fra Abbaye de Citeaux i Frankrike, litt sør for Dijon om jeg ikke husker feil. Der lager de en ost med samme navn, og Munkeby er den norske avleggeren. Fantastisk ost. Kan være vanskelig å få tak i hvis du ikke bor i Oslo eller Trøndelag. Sjekk litt rundt. Denne kan også godt erstatte oster av typen Brie/Camembert.

Et kvalitetsgårdsysteri som også har rimelig god distribusjon på ostene sine er Avdem gardsysteri på Lesja. Deres Fjelldronning og den helt nye Mor Åse er veldig gode smakfulle kittmodnete oster. De er vel litt like så du trenger ikke nødvendigvis begge om du ikke vil bruke julen til å sammenligne. De har også en spesiell brunost som heter Huldreost; har ikke smakt den men på beskrivelsen må den passe veldig godt til Julekake. En brunost med fjellurter og akevitt.

Dersom du ønsker en fastost til å erstatte den tradisjonelle Edamer og du vil ha norsk, så kan jeg anbefale Derringarden Spesial. Fra Eide på Nordmøre. Til og med laget av økologisk melk. Unødvendig å nevne for øvrig at alle de ostene som her er nevnt er upasteurisert.

For ikke å gjøre dette alt for omfattende skal jeg avslutte med en engelsk perle av en ost. Stichelton. Vi er alle kjent med Stilton til jul, sammen med et godt glass portvin, ja sikkert to også. Stilton er laget av pasteurisert melk, lovverket krever det av en eller annen grunn. Ikke så med Stichelton. Den er fra Nottinghamshire som er et av områdene hvor man kan produsere Stilton, men den er altså upasteurisert. Håndlaget og en veldig elegant og raffinert ost. Dette er ikke noe hasteverksarbeid. Kremet konsistens med en rik smak der det blåe flørter med kryddertoner. Dette er så absolutt en ost til portvin, sogar velutviklet årgangsportvin. Skal du til Storbritannia før jul hadde jeg gjort meg bryet å sjekket litt rundt. Er du i London bør La Fromagerie være et godt sted å lete.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.