Alt er en overgang sa grisen da han ble flådd

Det er en anekdote men det er jo unektelig noe i den. Vi er ikke så redde for endring vi mennesker. Vi er bare redde for overgangene og konsekvensene av endringer. Endringen er statisk. Overgangen og dermed konsekvensen er dynamisk. Mye mer å bekymre seg over det.

Dette har vel noe med det kjenet og det vante på gjøre. Vanskelig å legge bak seg ting og gå videre også. Til lenger vi har stått i noe til skumlere er det å foreta en overgang. Alle slike prosesser, for en overgang er en prosess, begynner med slutten og slutter med begynnelsen. Hvis du kan være med meg på det. Er den for dyp får du si i fra i kommentarfeltet.

Skal ikke bli veldig bibelsk, men kort dra inn første mosebok. Utferden er vel navnet på den; Exodus. Det ligger mye lærdom i denne «boken». Kort fortalt: Det tok tre dager å få Isrealittene ut av Egypt. Det tok imidlertid 40 år å få Egypt ut av Isrealittene. De hadde levd i generasjoner som slaver under faroene. De var undersåtter så det holdt. Men de var på vei til å overta et land; de skulle bli et herskerfolk. Den overgangen tok 40 år med ørkenvandring. Det er mye mulig at det bare er et bilde. Men slike overganger kan ofte føles som ørkenvandringer. Jeg kaller det å være i limbo.

Det er kanskje litt slik med norsk landbruk også. Årtier med produksjon av heller uinteressant industriost gjør norsk landbruk sårbart. Det som kanskje var greit på den tid politikken ble meislet ut, er farlig nå. Noe av problemet er også at vi ikke har villet sett det komme. Situasjonen slik jeg ser den er at vi har en meieriindustri her i landet som i all hovedsak hvem som helst kan erstatte over natten. Tar tid å endre på det.

Tilsvarende har vi forbrukere som er blitt slik lært opp at vi ikke hadde merket det. Og hadde vi mot formodning gjort det, hadde vi i hvert fall ikke reagert. Politikere og samvirker har i så lang tid bestemt hva vi skal ha på matfatet at vi ikke har noen vilje lenger. I den senere tid har dagligvarekjedene fyrt godt opp under den politikken. Derfor har vi verdens høyeste andel med lavprisbutikker med heller smalt og kjedelig sortiment. Vi er konforme og lette å lede.

Vet ikke om det var Gerhardsen som i sin tid stilte termostaten for det norske samfunnet. Det er på tide å stille på den igjen. Moses, etter befaling fra Gud (iht Bibelen) stilte termostaten til Isrealittene. Det tok dem 40 år å endre temperaturen.

På tide vi starter prosessen.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.