Alpeoster

Vi fortsetter vår alpeferd og tar i dag en avstikker nordover. Her trår Sveits til igjen med ost. Vi er nå i det østlige Sveits mot grensen til Østerrike og litt Tyskland. I den sørlige delen er det fremdeles grense mot Italia, men det dekket vi forrige gang.

En liten presisering at alle fjelloster er ikke nødvendigvis alpeoster. Alpeoster blir kun tilvirket on sommeren på de små ysteriene oppe i fjellene. Dersom vi hopper tilbake til det vestlige Sveits, altså på grensen mot Frankrike så blir ikke Gruyère tilvirket senhøstes og om vinteren. Da blir melken brukt til Mont d’Or for å bruke en litt upresis navnebetegnelse på den osten.

Appenzeller

Den mest kjente osten herifra er Appenzeller fra området rundt St. Gallen og litt til. Mer kjent det enn kantonen Appenzell. Dette er det nordøstlige Sveits. Osten er godt kjent i Norge og forholdsvis bra tilgjengelig også, sogar kanskje i noen dagligvarebutikker.

Fra 700-tallet

Gammel traver dette, for den er nevnt i gamle skrifter fra 700-tallet. I middelalderen måtte bøndene betale ost i tiende til kirken og klosterbrødrene i St. Gallen koste seg verre med gratis ost. En upasteurisert kumelksost. Noe få huller i osten. Ikke all ost fra Sveits har huller for øvrig, det er mest et Emmentalerfenomen. Men noen få hull er det i Appenzeller. Kommer hovedsaklig i tre modningsgrader, Classic, Surchoix og Extra. Sistnevnte er modnet minst seks måneder.

Tilsiter

Tilsiter kommer også herfra. Det vil si at det gjør det jo ikke, det er opprinnelig en russisk ost fra Sovetsk i Kaliningrad. Russisk enklave det på Østersjøkysten. Prøysisk-sveitsiske immigranter fant tiden moden for å dra hjem og tok oppskriften med tilbake til Sveits og tilvirket den der i stedet. Slik er det blitt. I Sovetsk er det kun en meiribygning tilbake til minne om en fordums tid. Nå skal det sies at Sovetsk het før Tilsit, så der kommer navnet fra.

Raclette

Raclette blir forøvrig fremstilt flere steder i Sveits og for så vidt i Frankrike også. Nå er det på ingen måte denne osten Frankrike er kjent for, så det lar jeg ligge. Kantonen Glarus ligger litt sør for St. Gallen, og her tilvirker de Raclette. det finnes imidlertid en Raclette de Valais også fra litt mer midt i landet. Vi har holdt oss i randsonen.

Raclette er som kjent både en ost og en rett. Noen har Raclettejern hjemme, jeg har ikke det, men har selvsagt spist det. Med kokte poteter og pickles. Hvitvin i glasset. En markant ost. Det finnes for øvrig en norsk variant også for å gjøre en avstikker så det holder. Jærosten fra Voll ysteri er en raclettetype. Den er for øvrig stadig mer tilgjengelig i spesialforretninger.

Østerrike

Hadde tenkt å sprette over grensen til østerrike også, men synes vel at dette ble langt nok. Så det får jeg komme tilbake til.

Å drikke til

Hvitvin til de ostene jeg har nevnt i dag. Gjerne av litt god kvalitet. Hvorfor ikke prøve en Grüner Veltliner. Vi er ikke så langt unna den østerrikske grensen.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen