Alpene og Cheese 2023

REKLAME

Studietur til Cheese 2023 og Süd-Tirol i regi av Kompetansenettverket for Lokalmat i september 2023

cheese 2023

Turen der delt i to der du kan vere med på heile eller deler av turen. Det er ikkje mogeleg med enkeltrom på alle overnattingsplassane, dersom du ynskjer enkeltrom kjem det tillegg i pris for dette. Del 2 er mogeleg med enkeltrom på heile opphaldet. For pris og påmelding ta kontakt med Aud Slettehaug: aud.slettehaug@vlfk.no eller tlf 47375739 

Del 1: 10. til 15. september (Utreise fra Norge søndag 10 sept. Eventuell retur til Norge fredag 15. sept.) Vi besøker alpane i Sudtirol – osten Graukäse og gardsmat/drikke i området Ahrntal, Trentino og Milano.

NB! Skal du være med på hele turen eller turens første del, må du huske på å forhåndsstemme ved kommunevalget.

10.9.23 Venezia

Venezia ble opprinnelig grunnlagt som en serie på 118 øyer atskilt av kanaler med 400 broer som forbinder dem. Venezia er kjent for sine kanaler, sin arkitektur og sin historie. De mest kjente landemerkene i Venezia er Dogepalasset, Rialtobroen, Sukkenes bro og Markusplassen.

Turen starter her, og du er selv ansvarlig for å komme deg dit senest i løpet av søndag 10. september

11.9.23 Venezia til Arntahl

Vi blir hentet i buss og starter turen nordover opp i alpene til den tyskspråklige delen av Italia, nærmere bestemt Ahrntal og Parkhotel Schachen. Transportetappe dette på knappe fire timer, forbi Treviso og kjente Cortina d’Ampezzo. 

Denne ettermiddagen skal vi på gardsbesøk på en typisk fjellgard med ostesmaking der Graukäse står på “menyen”. Graukäse og vår egen Gamalost er slektninger, men i motsetning til Gamalost som dessverre synes å ha gått litt av moten, lever Graukäse i beste velgående, kanskje hjulpet av å være et Slow Food Presidium. Vi smaker ost og henter inspirasjon. Vi blir kjent med landbrukspolitikken for regionen, møter bønder og næringsmiddelprodusenter. Vert kjende med utfordringar og ser på samspelet med turisme og volumproduksjonen. Mjølk, kjøt, vin og frukt. Om kvelden blir det middag med lokal mat.

12.9.23 Arntahl til Trentino

Vi pakker og drar i retning Trentino, altså mot syd og den italienskspråklige delen av alpene og Dolomittene med sine fantastiske fjellformasjoner. På veien dit skal vi innom en litt mer tradisjonell osteprodusent og smake deres oster  og høre hvordan det er å være et tradisjonelt gårdsysteri så høyt til fjells. Deretter mot Trentino hvor både språket,  arkitekturen og kulturen endres, det blir mer livlig og kaotisk. Vi stopper på Universitetet og får et motivasjonsforedrag om det å drive med småskala lokalmat i de forholdsvis skrint befolkede fjellområdene som alpene tross alt er. Videre til historiske Rovereto der vi sjekker inn på hotellet Casa del Pittore for to netter. Her blir det diverse matrettede aktiviteter, blant annet tur opp i fjellene med veteranbiler, smaking av oster og viner, samt en grande tørrfiskmiddag tilberedt av et ekte tørrfiskbroderskap i fulle pontifikalier, men også med et norsk islett og servert på tradisjonelt vis i broderskapets slott.

14.9.23 Trentino til Milano

Vi drar til Milano, turen går langs Gardasjøen forbi Verona og vestover mot motebyen, operabyen, matbyen, kaffebyen, fotballbyen og sikkert mye annet. Her blir vi i én natt og bor på Urban Hive Hotel. Dette blir også et teknisk stopp for eventuelt skifte av deltakere. Noen vil kanskje hjem, andre kommer på. Skal du hjem herfra, bestill flybillett tidligst fredag 15.9. Vi vet ikke når på dagen vi ankommer. Her kan du shoppe, slappe av, være kulturell, se på Duomoen. Her er det mye folk og høyt tempo.

Innovasjon Norge har kontor her, kanskje møter vi dem om interessen er til stede for å høre hva de kan tilby. Bollcrem: Il Formaggio con Gorgonzola e Champagne. Vi har muligheten for å dra innom den ostebutikken for en treat. Middag blir på individuell basis og fra lokale har vi fått anbefalt et pizzeria som ligger sentralt men som turistene ikke har oppdaget. Har også takterrasse om kvelden er lun. I Dodici Gatti Pizzeria.

For mer tradisjonell italiensk mat har vi fått anbefalt Trattoria la Pesa. Ikke helt i sentrum, men god mat, god vin og ikke minst god service. Dette er imidlertid  bare forslag. 

Del 2: 15. til 18. september

15.9.23 Milano til Alba/Bra

De som kommer på her må sørge for å være i Milano senest torsdag 14.september.

Vi setter oss i bussen etter frokost og styrer over den flate Po-sletten mot Piemonte og Cheese 2023. Om vi drar direkte til Bra, eller tar turen innom Alba og setter fra oss bagasjen på hotellet, finner vi ut av når vi kommer så langt. Vi skal bo i Alba disse dagene, til mandag 18. september. Hotellet heter Hotel Calissano og ligger veldig sentralt.

Fredag ettermiddag, lørdag og søndag er vi på Cheese 2023 i Bra. Her kan vi gå rundt og smake ost på egen hånd eller vi kan arrangere guidede turer. Vi har også billetter til guidede smakinger, foredrag og diskusjoner. Et gjennomgangstema i år er beite, gressbeite. Disse smakingene, diskusjonene og foredragene foregår dels i Bra, dels i Pollenzo. Det går shuttlebuss mellom Bra og Pollenzo. Vi skal på vinsmaking, ysteribesøk for dem som ønsker det, besøke Universitet i Pollenzo, kanskje en tur innom byen Barolo for å ta inn den stemningen. Kveldene har vi dels sammen, dels på egen hånd.

Cheese er en fantastisk inspirasjonskilde, her er produsenter, agenter, importører, distributører og mange andre som er engasjert i ost, så enten du vil hente inspirasjon eller få ostene dine ut i verden er dette stedet å være. Det er veldig mye folk der, spesielt lørdag og søndag, så vi har laget noen pustehull, enten det er en guidet smaking, eller en tur ut i området for et ysteribesøk, eller en vinsmaking – for den som vil. Meld din interesse for turen og få tilsendt oppdateringer. 

Hjemreise

18.9.23

Fly tilbake til Norge mandag 18. september. Buss fra Alba til Milano Malpensa flyplass. Reisa vert avslutta her, men du kan sjølvsagt forlenge opphaldet på eige initiativ.

Mer informasjon

⇒ Info om turen kan rettast til vår norske turguide: Jan Peter Aursnes tlf. 95960077 eller epost: mail@osteperler.no 

Påmelding til Aud Slettehaug, aud.slettehaug@vlfk.no tlf 47375739 

Velkommen til tur! 

OSTEPERLER takker Kompetansnettverket for Lokalmat for oppdraget med å guide denne turen der vi sammen skal få mange spennende osteopplevelser.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen