Almnäs 1225 Korgost

Er vel en av ostene jeg ignorerte litt i forrige uke. Ref. forrige bloggpost. Da er det vel slik at det var meningen at den skulle smakes.Almnäs

Almnäs 1225 Korgost oser av historie, fordi denne osten kan spores tilbake til middelalderen. Derav 1225, som altså er et årstall. Korgost fordi den modnes i en korg. Svenskene lå vel litt foran oss på den tiden. Vet ikke. Til og med resepten er fra den tid og den blir tilvirket som da. Vel jeg vil tro; nesten. Det er en del områder hvor vi har kommet lenger enn de hadde i middelalderen; hygiene for eksempel.

Men slike ting som formene osten lages i, er likedan som originalene. Kult. Og originalformene kan du se på Julita Gårds museum. Det er Sveriges landbruksmuseum som ligger ved sjøen Öljaren, ca. 25 km nordvest for Katrineholm. Er du med? Kan være verd å ta turen innom hvis du likevel er på de trakter. Man vet jo aldri. Nå vet du det i hvert fall.

Osteskorpen

Det bringer meg til skorpen som er helt fantastisk i sitt fargespekter. Modningen er naturlig nok preget av lokale bakteriekulturer, og det må være mer enn frodig i kjelleren der.

Almnäs 1225
Almnäs 1225
Som sagt et fantastisk ytre på skorpen. Vil gjøre seg på et hvert ostefat, og serverer du den på en ostetallerken så skjær for all ikke bort skorpen. Alt for dekorativ til det. Blekgul ostemasse men fin hullsetting, men på ingen måte prangende. Litt som svensk ost generelt. Duft av kjeller. Ikke en smaksmessig veldig intens ost. Noe smør, fin balanse og lang smak. Flott dette.

Vestlandsk Fjordfe

Ystes av melk fra egen gård og fra kurasen Vestlandsk Fjordfe som, om jeg ikke tar helt feil, er en nordisk urrase hvis det heter noe slikt. Disse kyrne finnes imidlertid bare noen få steder, bl.a. på Almnäs bruk.

Osten er økologisk og selvsagt upasteurisert. Det er ellers et nesten ufravikelig krav for å slippe til her.

Tilgjengelighet

Denne osten selges av Matcompaniet så jeg antar den er alminnelig tilgjengelig hos ostespesialer der slike finnes. Og det gjør det flere steder enn du skulle tro. Heldigvis. Et godt tegn det. Mitt eksemplar er fra Husets i Mathallen.

Å drikke til

Jeg vil si hvitvin. En litt moden Chablis for eksempel, men uten at all skiferen har forsvunnet. Tør nesten ikke si hva jeg drakk til. Men det funket veldig godt. Lagar de Costa, Albariño 2011. Da har jeg sagt det. Har også prøvt den mot en 2005 rød Bordeaux fra Graves. Synes ikke det var så vellykket. Ost og vin best hver for seg. Slik er det av og til.

Vel bekomme.

One thought on “Almnäs 1225 Korgost

  1. Pingback: Ostetollen funker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.