Alex James No. 5 Goddess Guernsey Milk Cheese

I går var det artisten, i dag er det osten. Navnet er jo noe for seg selv; Alex James No. 5 Goddess Guernsey milk cheese. Minner meg litt om Stavanger-restauranten Harry Pepper (the Telephone Man on His Way to Mexico) som vel er det fulle navnet. Var i hvert fall det.

Rødkitt

Facts først. Dette er en upasteurisert rødkittost, ser det på skorpen med en gang samt at jeg kjenner det når jeg tygger. Den knusper litt mellom tennene, akkurat som det ligger noen små sandkorn der.

Alex James No. 5 Goddess cheese med godt brød.
Alex James No. 5 Goddess cheese med godt brød.
Som alle andre rødkittoster er den vasket, det er alle rødkittoster og på engelsk heter det sogar washed rind. Denne er fra Somerset i England og Somerset er kjent for et par ting; Cheddar og cider.

Utgangspunktet for en rødkittost er at den er vasket i saltvann, men mange er vasket i sterkere saker. Epoisses er vasket i Marc de Bourgogne for eksempel. Alex James No. 5 Goddess Guernsey milk cheese er vasket i Somerset Cider Brandy fra Temperley. Den har en flott rød-oransje skorpe, ganske typisk for denne type oster.

Halvfast til myk

Dette er en ost som mykner med alderen. Det gjelder mange både oster og folk. Den modnes mest utenfra og inn, selv om rødkittoster også modnes innefra og ut. Så den starter ut litt halvfast og mykner etter hvert. Mitt ekesemplar som du kan se av bildet har en lysere og litt fast kjerne, mens ut mot skorpen er den mer rennende. Ellers er osten er en porsjonsost på 200 gram. Sjarmerende.

Veldig gul

Fargen er veldig gul. Engelskmennene har en tendens til å bruke annattofarge i osten, men det er ikke tilfellet her. Den som har spist afternoon tea med scones og Devon Cream vet hva jeg snakker om. Det har faktisk med at melken er fra Guernsey-kyr. Den har mer betakaroten enn annen melk som da gjør at når den ystes så blir den gulere enn annen kumelksost. Det med melk og betakaroten kan du ellers lese om her.

Smaken da?

Ja smaken, hva med smaken? La meg først få si at dette er en veldig god ost, myk og innsmigrende men veldig mild til rødkittost å være. Ikke i nærheten av verken Epoisses eller Munster. Dersom du ikke er kjent med med rødkittoster så er dette et flott sted å begynne. Utfordringen er nok at jeg ikke tror den er tilgjengelig i Norge. Så da må du til London da!

Skal du drikke te til Goddess cheese må det være av Goddess-krus.
Skal du drikke te til Goddess cheese må det være av Goddess-krus.

Skulle gjerne ha latt den ligge litt til, men den hadde ikke vært optimalt lagret i butikken tydeligvis. Så jeg spiste den nå og angrer ikke på det.

Anvendelse

På godt, ferskt brød med knasende skorpe.

Å drikke til

Rødkittost kan godt kombineres med rødvin. Det kan denne osten også, men siden den er mild bør vinen være det også. Kan godt ha litt frukt så en Beaujolais eller rød Loire skulle nok gå fint her. Går du for hvitt så vil jeg anbefale en vin på chardonnaydruen. Dette er en engelsk ost så det passer selvsagt fortreffelig med en god kopp te.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.