Ferskost

Ost deles gjerne inn i familier, der visse typer ost hører sammen. Dersom du søker på nettet så vil du kanskje finne et noe varierende antall, gjerne mellom seks og åtte ostefamilier. Jeg deler inn i åtte og er på ingen måte alene om det.

Cornilly frais fra Berry-provinsen i Loire.
Cornilly frais fra Berry-provinsen i Loire.

Ferskost kan være alt fra Cottage Cheese til Mozzarella og kremoster. De har kort holdbarhet, er uten naturlig skorpe, er beregnet for umiddelbart konsum og blir ikke bedre ved lagring. De er gjerne det vi kaller laktiske, som er et underlig begrep siden laktisk betyr av melk, noe all ost er. Ofte brukes kun syrning for å koagulere melkeproteinet. Osten er det vi kaller syrefelt. Smaken er ofte noe syrlig.





2 thoughts on “Ferskost

  1. Per definisjon er ikke feta en lagret ost. En feta skal modnes et par måneder, men noen varianter kan modnes lenger enn det (barrel aged feta), men modnes alltid i saltlake.
    Såkalte salatoster som er fetaetterligninger av kumelk, modnes nok ikke i det hele tatt.
    Jeg antar at når du sier lagrede oste så er det faste og harde oster av type alpeoster og Parmesan.

  2. hei!

    Min mann kan ikke spise lagrede oster, det gir ham migrene. Er fetaost en lagret ost eller ferskost?

    På forhånd takk for svar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.