Ost og Listeria

Listeria, eller Listeria monocytogenes for å være helt eksakt, er en bakterie som kan forekomme i melk og melkeprodukter. MEN, den kan forekomme i mange andre produkter også, som ikke har noe med melk å gjøre. Egg og kylling er velkjent. Laks. Til og med i vann, jord og grønne produkter.

Annet sted på bloggen har jeg skrevet at gravide bør holde seg unna myke oster under graviditeten, uavhengig av om de er upasteurisert eller pasteurisert.

Upasteurisert ost, fremheves som mer riskofylte enn andre. Det er i beste fall særdeles unyansert. Som gravid skal du holde deg unna myke oster, inklusive blåmuggoster. Det er altså type ost som er viktig ikke om melken er rå eller pasteurisert.

Uoffisielle undersøkelser som er gjort blant annet av produsenter, dvs. prøver tatt, viser at listeria kan forekomme på flere upasteuriserte oster enn pasteuriserte. Men når det forekommer er det i veldig små mengder, fordi oster av rå melk har et naturlig «immunforsvar» som holder bakterieveksten i sjakk. Oster av pasteurisert melk har ikke dette «immunforsvaret». Derfor vil listeriabakterien få fritt spillerom på en pasteurisert ost. Jeg skal ikke påstå at det ikke har forekommet eller vil kunne forekomme, men så langt finner jeg ingen referanse til listeriautbrudd fra upasteurisert ost, kun pasteurisert.

USA, som er redd for det meste, har fra tid til annen et alvorlig listeriautbrudd som stammer fra ost. De ostebaserte listeriautbruddene som har vært der de siste årene, har alle kommet fra pasteurisert ost. Det siste store utbruddet i Europa som hadde sitt utspring i ost kom fra Epoisses som var pasteurisert. I Norge hadde vi et stort utbrudd i 2007 der flere ble smittet og fem døde. Smittekilden var pasteurisert Camembert fra et gårdsmeieri. Det som er felles for alle utbruddene er at de stammer fra myke (pasteuriserte) oster. Det siste store utbruddet i Europa var ellers fra bønnespirer.

Listeria trenger ikke å arte seg som alvorlig sykdom for vanlig friske mennesker. De fleste av oss vil oppleve det som en lett influensa og tro at det er det det er. Men for eldre, gravide og folk med nedsatt immunforsvar kan listeria være veldig alvorlig. For gravide kan det være slik at mor opplever en lett forkjølelse, mens fosteret får alvorlige skader.

Det er noen forhold å være oppmerksom på. Myke oster har større risiko enn faste oster. Myke oster gjelder både hvitmugg, blåmugg og rødkittoster (myke og halfaste), pasteuriserte så vel som upasteuriserte. Faste lagrede oster er trygge.
Listeria er en «moderne» bakterie som trives godt både i kjølekjede og vakuumpakninger. Den utvikler seg ved temperatur under fire grader C og overlever i saltlake. Det er ikke slik at listeriabakterien må være i melken fra begynnelsen. Det er mange steder under ysting, lagring og pakking helt fram til butikkens disk at ost (og andre produkter) kan bli eksponert for listeria monocytogenes. Hygiene i alle ledd er med andre ord et stikkord her.

Moralen er vel at vi alltid skal være oss bevisst hva vi spiser, men spesielt om du er gravid. Og er du i tvil; la det være!! Ellers er det alltid en god regel, spesielt for gravide og andre utsatte grupper, å følge de anbefalinger som det offisielle helsenorge gir.

Del ostekunnskapen med andre!

2 thoughts on “Ost og Listeria

 1. Beklager at det tok litt tid å svare, og takk for at du tydeligvis er innon nettsiden min. Nå er ikke jeg en fagperson på dette området, men tenker at hvis det er en besetning med paratuberkulose, som er en alvorlig bakteriell sykdom, så bør ikke melken brukes, selv om det vel er antatt at paratuberkulose ikke smitter til mennesker. Det hjelper jo heller ikke å pasteurisere melken. Selv om man antar at den ikke smitter til mennesker, så er det alltid en risiko. I Norge er det veldig sjelden hos storfe og sau. Var relativt vanlig blant geit på Vestlandet, men et saneringsprogram (Friskere geiter) blant geitebestanden i perioden 2001 -2014 har redusert forekomsten til nesten null. Jeg har funnet ut at for storfe er sykdommen nesten ikke-eksisterende i Sverige og Finland. For sau og geit vet jeg ikke status i disse landene.
  Salmonella har vi nesten ikke forekomst av i norske husdyrbesetninger, mens det finnes blant ville fugler og smådyr. Sverige og Finland vet jeg dessverre ikke noe om.
  Etter min mening skal all melk som brukes til næringsmidler være ren. Nå er det vel ikke gitt at en ku med salmonellainfeksjon gir salmonellainfisert melk, melken må vel kontamineres fra avføring. Salmonella kan jo elimineres ved pasteurisering og det er vel slik det tenkes hvis melk fra salmonellainfisert besetning brukes.
  Ble du noe klokere?

  Med vennlig hilsen
  Jan Peter Aursnes
  http://www.osteperler.no

 2. Hvad er din holdning til mælk fra besætninger med sådan noget som paratuberkulose og salmonella ?,
  det er der en del danske besætninger der ikke er saneret for ? Ved du hvordan status er i andre nordiske lande ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.