17. mai-oster

17. mai nærmer seg med stormskritt. Mange er opptatt av værmeldingen selvsagt, alle vil ha flott vær. For de av oss som trekker i bunad trenger det på ingen måte være så varmt. Vår datter skal gå i toget i byen i år så da må vi komme oss ned til Akershus i rimelig tid. Ut over at morgenen blir litt hektisk så har vi ikke så store planer. Det er nå så.

Det jeg tenkte å drodle litt rundt er ost til denne dagen. Enten det er til frokosten med venner som mange har tradisjon med eller senere på dagen.

Det finnes noen muligheter og valg selvsagt. 17. mai er bobledrikkenes dag. Jeg tenkte vel ikke på Cola og Solo og slike ting, selv om det blir nok av det også i løpet av dagen. Nå tenker jeg ikke på meg selv, for på det området er jeg ganske moderat.

Vi kan velge ost etter drikken; hva passer til Champagne? Det er det en god del som gjør. Du kan velge fra følgende liste:

Faste oster: Beaufort og Cheddar. Så er det følgende å si i tillegg. De fleste alpesoter går godt sammen med gode chardonnayer. Det betyr at de også vil passe godt sammen med store blanc de blancs champagner.

Halvfaste oster: Mahón; denne er spansk så her vil en Cava også fungere. Maroilles fra det nordvestlige Frankrike er et annet alternativ.

Myke oster: Brillat Savarin, Camembert, Chaource og Langres. De to siste er fra Champagne så der er drikkevalget opplagt.

Alle disse ostene passer godt til Brut Champagne. Nå vil det sannsynligvis være over-kill å ha alle. Men et skjønnsomt utvalg. En fast, en halvfast og et par myke, for eksempel. Alle disse ostene er å få tak i i Norge. De er alle kumelksoster og er tilgjengelig hele året.

Så er det Norges nasjonaldag og da vil enkelte velge norsk, og det forstår jeg. Det er et rikelig utvalg av gode norske gårdsoster, og en flott anledning til å by gjester på det.

Da kan de bli litt ymse med drikkefølget, eller så kan du la være å tenke på det. Drikk det dere drikker og spis de oster dere spiser. Så lenge det er hvitt i glasset så går det ganske greit uansett.

Hvit og ren med flott geitesmak. En hype for tiden (og med rette) er Knudenost. Som myk ost ellers vil jeg anbefale Munkeby. Halvfast ost synes jeg Avdems Fjelldronning passer godt til dagen. På en faste siden anbefaler jeg vellagret Kvit Undredal som er en geitost. I tillegg Brimis seterost som er av kumelk. Sistnevnte kan være vanskelig å få tak i. Skal du komplettere med noe blått så gir Kraftkar et godt styrkebidrag til dagen. Burde være mulig å få tak i de fleste av disse, i hvert fall om du bor i nogenlunde sentrale strøk. Dog da med unntak som nevnt.

Dersom du synes at 17. mai er våren og om våren drikker vi rosévin så er det to oster der jeg anbefaler rosévinsfølge. Det er ovenfor nevnte Mahón fra Menorca og så er det Banon fra Provence. I tillegg spiste jeg litt Cheddar her om dagen sammen med et glass rosévin, og det smakte helt fortreffelig. Det trenger ikke være en Cheddar som er lagret i årevis slik at den tar fullstendig livet av vinen.

Det er jo mye annet som spises på 17. mai så jeg tenker at utifra ovennevnte lister burde det være mulig å lande på noe. Uansett, god fornøyelse.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.