17. mai – 3 flotte oster til frokostbordet

To dager igjen til 17. mai. Skal du handle ost, må det bli i dag eller i morgen. Og noen fine oster hører så absolutt hjemme på frokostbordet denne dagen. Det er jo slett ikke alle som drikker champagne eller annen musserende vin, og om du gjør det så passer det flott til ostene. Det gjør det også med en kopp te, for øvrig. 17. mai er veldig rødt, hvitt og blått, men jeg tror ikke jeg skal mase noe med det. De fleste bruker Nasjonaldagen om 17. mai, men det korrekte er Grunnlovsdagen. Det er den vi feirer og det trenger den i disse omskiftelige tider.

Norske oster til 17. mai

Naturlig med norske oster på en slik dag. For egen del vil en Kubbeost fra Rueslåtten ysteri i Hol i Hallingdal havne på frokostbordet. Dette er en kremet, forholdsvis fersk geitost med en fin vrinklete skorpe av melkesopp. Den er både dekorativ og smakfull enten du velger å ta den på et kjeks eller en brødskive sammen med en dash honning. Lett å skjære opp er den også. Eller du bare mauler den, for all del; «alt» er lov 17. mai. Med sine ca 200 gram så rekker den litt, avhengig av hvor mange det er til frokost selvsagt. Også flott å ta med seg hvis du skal til noen andre, den er ferdig innpakket, så det går fint.

Dersom du vil ha en litt mer kjøttfull ost på bordet også, så anbefaler jeg Konrad fra Stavanger ysteri. En såkalt kittmodnet ost, så den har litt smak og ikke minst duft, selv om akkurat Konrad er ganske moderat. Vasket i Konrad Stout fra Lervig aktiebryggeri i Stavanger. Denne osten tror jeg det lønner seg å skjære opp på forhånd og dandere på et fat. Typisk ost som gjør seg på godt brød og gjerne med skikkelig smør. Kan godt kombinere ost og smør, selv om det er finere oster enn de dagligligdagse vi bruker på matpakka, de fleste av oss i hvert fall.

Det kan jo hende det er barn på denne frokosten også, ikke bare voksne. Alle barn liker faste oster, etter litt modning får de gjerne en søtlig nøttesmak og kanskje også noen krystaller som knaser mellom tennene. Stas for alle barn, de bare elsker disse ostene. Grotteost fra Hitra er en slik ost. Kan godt finne en som er litt vellagret, har mye god smak, da. Dette er en ostetype som gjerne kan kombineres med litt god skinke også, eller min favoritt: skikkelig salamipølse. Nå har vi fått gode norske varianter; enten det er fra Ask eller Metervare.

17. mai
En kake hører også med til 17. mai, men kanskje litt senere på dagen.

Alt det andre

Ja, alt det andre så som røkelaks, eggerøre, waldorfsalat og hva det måtte være, det må du finne ut av selv. Velger du de ostene som er nevnt ovenfor er det ingen som har grunn til til å kritisere deg for ostevalget i hvert fall.

Å drikke til

Det bestemmer du selv. Noen vil ha Champagne, andre te og kaffe. I forhold til ostene så er jeg ikke så begeistret for kaffe, da heller god (ordentlig) te. Champagne funker uansett.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.