Øl til Ost; del 2

Det er vel bare å kline til, så her kommer andre del av artikkelen fra Vinmonopolets faglige magasin Vinbladet nr 5/2011. Vinbladet anbefales, det er dessuten gratis.

Roquefort

En ekte roquefort er en smaksbombe av både salt, sødme og litt syre. Ølet som skal drikkes til må være konsentrert og rikt på smak. Sødme går fint mot den salte saueosten så lenge det er nok friskhet i ølet.

Øl som kan passe:
– Mørkt trappistøl fra Belgia.
– Stout fra England.
– Bokkøl fra Norge.

Gorgonzola

Det finnes både milde og kraftige varianter, men generelt er en Gorgonzola både salt og søt. Litt sødme i ølet er bra. Et maltpreget øl, gjerne med litt mørkere brent malt vil passe fint.

Øl som kan passe:
– Porter fra Norge eller USA.
– Bayer fra Norge.
– Stout fra England.

Taleggio

Denne middels kraftige rødkittosten er laget på kumelk. Fett, salt og syre i osten krever friskhet i ølet. De middels kraftige aromaene krever mindre fylde i ølet.

Øl som kan passe:
– Lambic fra Belgia.
– Pilsner fra Norge eller Tsjekkia.
– Pale ale fra England eller Norge.

Mozzarella

Mozzarella er en ferskost laget på ku- eller bøffelmelk. Det er en mild og litt syrlig ost som ikke bør bli overdøvet av ølet. Et lett, friskt øl med lyst maltpreg passer godt til.

Øl som kan passe:
– Wit fra Belgia.
– Lyst hveteøl fra Tyskland eller Norge.
– Lyst lagerøl fra Norge eller Italia.

Manchego

En slik ost har litt mer syrlighet og sødme enn en parmesan, men er litt mindre salt. Aromaene fra sauemelken er ganske milde og kan kombineres med et friskt og fruktig øl med lyst maltpreg.

Øl som kan passe:
– Pale ale fra Norge eller England.
– Saison fra Belgia eller Norge.
– Blonde fra Belgia eller Norge.

Takk til Vinbladet for å gi samtykke til å publisere artikkelen på min blog.

One thought on “Øl til Ost; del 2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.