Øl til Ost; del 1

Vinbladet, Vinmonopolets eget blad som er vel verdt å lese hadde en artikkel om Ost og Øl i sin septemberutgave (5/2011). De hadde 10 anbefalinger, og jeg har fått lov til å gjengi dem. De første fem kommer her.

Comté

Dette er en ganske fast og middels kraftig ost laget på kumelk. Smaken er litt salt og fet. Til det vil det smake godt med et friskt øl som ikke er for bittert eller intenst.

Øl som kan passe:
– Lyst hveteøl fra Tyskland eller Belgia.
– Lys pilsner fra Norge eller Frankrike.
– Blonde fra Norge eller Frankrike.

Chèvre

Det er først og fremst syrlighet som betegner en slik geitemelksost. Konsistensen er fet og klebrig og den har aromaer av fjøs og geit. Det vil være godt med et syrlig eller friskt øl med lyst maltpreg til.

Øl som kan passe:
– Lambic fra Belgia.
– Blonde fra Norge eller Frankrike.
– Lyst trappistøl fra Belgia.

Brie

Brie har mange ansikter, alt fra den kraftige, modne varianten til den unge, milde. Den fete og kremete kumelksosten bør kombineres med et friskt og fyldig øl. Ølet bør ikke være kraftigere enn osten.

Øl som kan passe:
– Bayer fra Norge eller Danmark.
– IPA fra Norge eller England.
– Blonde fra Norge eller Belgia.

Camembert

En slik glatt og myk kumelksost er ganske mild og litt salt og syrlig. Friskhet i ølet vil rense munnhulen og et fruktig øl som ikke er for kraftig vil passe til.

Øl som kan passe:
– Bayer fra Norge eller Danmark.
– Pale ale fra England eller Norge.
– Saison fra Belgia eller Norge.

Parmesan

Parmesan er en kornete og fast kumelksost med salt smak og lang ettersmak. Den takler et robust øl med mørkt maltpreg og kraftig smak.

Øl som kan passe:
– Mørkt trappistøl fra Belgia.
– Brune fra Frankrike eller Norge.
– Porter fra England eller Norge.

Dette var første vers, mye god hygge her, neste vers kommer kanskje i morgen. Vi får se. Dersom du ønsker å få Vinbladet hjem i posten må du gå inn på Vinmonopolet og tegne et abonnement. Gratis til alt overmål.

One thought on “Øl til Ost; del 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.