Soumaintrain og juleøl

Oj, oj. Jeg har en halv Soumaintrain liggende i en boks i kjøleskapet. Jeg er blitt pålagt det da naboene lurte på hva vi driver med. Selv om plast ikke er tett er denne boksen såpass tykk at den forhindrer det meste av dufter i å sive ut. Desto lifligere da jeg åpnet den for å smake opp mot juleøl.

Ingen øldrikker

Jeg er ingen stor øldrikker, ikke lidenskaplig heller. Jeg fortrekker min øl lett og ukomplisert og som tørsteslukker. Derfor ble en Leffe Blonde kl 02:00 om natten i Beaune i heftigste laget for meg her for litt siden. Jeg måtte ha noe enklere. Selv om jeg da ikke er noen øldrikker så synes jeg juleølet er en forfriskende variasjon. Jeg er ikke spesielt avansert og foretrekker vanlig juleøl. Vil ikke ha ølet for sterkt, så jeg handler sjelden øl på Polet.

En selvmotsigelse

Så på det området er jeg en selvmotsigelse. Jeg som er så opptatt av at ost skal være gårdsprodusert eller i hvert fall håndaget i småskalaproduksjon med mye smak,

Soumaintrain.
tilvirket med lidenskap og tuftet på tradisjon synes at mikrobryggerienes øl blir litt for heftige. Derfor ramler jeg tilbake på industriprodusert øl. Jeg ser den selvmotsigelsen der og lever godt med den. Jeg er også opptatt av kontraster, synes det er viktig for et meningsfullt liv, og øl er kanskje en av mine kontraster.

Innenfor visse grenser

Når det er sagt så synes jeg ikke noe særlig om Ringnes sin sentralisering til Gjelleråsen. Det kan bli for stort og industrialisert. Derfor har jeg et lite sweet spot for Aass i Drammen. Det siste selvstendige av de opprinnelige bryggeriene. Opptatt av byen sin som drammenserne er opptatt av bryggeriet sitt. Det liker jeg. Så juleølen som jeg har til min Soumaintrain som ikke er industriel kommer altså fra Aass.

Ikke som hånd i hanske

Øl er normalt en veldig kurant drikke til ost. Det har jeg skrevet om ved flere anledninger selv om det ikke er det jeg naturlig vil velge. Juleøl er et mørkt øl som kommer av at bygget er mer maltet enn for lyst øl. Mørkere maltet bygg betyr også normalt en større grad av sødme, noe som gjerne kjennetegner juleølet. Imidlertid, humlen sørger for bitterheten. Det er vel her utfordringen til denne kombinasjonen ligger. Soumaintrain har nemlig fått en dash med Annatto utenpå. Det gir en litt blekgul farge. Men Annatto gir også en litt bitter smak. Så da blir det dobbelt bittert. Merker det ikke med en gang, men kommer litt etter litt og sitter igjen i munnhulen. På ingen måte så fremtrendene dersom jeg ikke har med skorpen, men bare spiser ostemassen som er fantastisk flott og kremete.

Prøv selv

Derom du har lyst å etterprøve meg så er det bare å sette i gang. Øl får du over alt. Soumaintrain er det nok verre med, men Fromagerie har fortalt meg at de har den inne fast. Kudos. For egen del holder jeg meg til vin (eller te).

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen