Retter av og med ost

Ostefondue

Dette trenger du

Fonduesett, eller annet egnet utstyr for å varme osten og holde den varm
Ett hvitløksfedd
3 dl tørr hvitvin; gjerne den samme som du har i glasset
1 ts sitronjuice
250 g Emmentaler de Savoie, revet
250 g Gruyère, revet
1 ss Maizena
1 ss Kirsch, (her er nok jeg personlig mer på en raus)
Godt, ferskt brød som du kutter i terninger
Tenker dette skulle holde til et par personer.

..og slik gjør du det

..dersom du trenger veiledning da, vel og merke.
Først gnir du hvitløken på innsiden av fonduegryten. Hell hvitvinen og sitronjuicen i fonduegryten og kok opp. Reduser temperaturen og rør inn osten jevnt og forsiktig, litt om gangen. Rør hele tiden. Dette er ikke tidspunktet for multitasking. Rør sammen Kirsch og Maizena.

Min fonduegryte. Er veldig bra, men skal ligge i vann et par timer før bruk.
Min fonduegryte. Er veldig bra, men skal ligge i vann et par timer før bruk.
(Hvis ikke du har Kirsch eller vil bruke det, så bruk vann i stedet). Hell deretter denne blandingen opp i fonduegryten, rør rundt og la det syde til det er en fin og glatt fondue. Rør gjerne. Må ikke koke da osten kan brenne seg fast i bunnen. Akkurat denne delen er litt delikat og trenger din fulle oppmerksomhet. Det er ikke vanskelig; du må bare være til stede.

Å drikke til

Her er det hvitvin og Kirsch som gjelder. Av hvitvin så vil jeg anbefale Savoie eller Jura. Vanskelig tilgjengelig i Polutsalgene begge to. Generelt vil jeg si at Jura overgår Savoie i kvalitet, men Savoie har mer syre enn Jura, og syre er flott for å matche en ganske fettrik fondue. Skal jeg komme med to anbefalinger så kan det være Rijckaert Les Sarres Chardonnay 2009 fra Jura og Cuvee Gastronomie Savoie Apremont fra Savoie. Mest fordi begge er tilgjengelig på en god del Pol utover i landet. Når det gjelder Kirsch så er nok det også for det meste bestillingsvare. Etter er en kjent sveitsisk produsent. Husk at til ostefondue skal det være litt Kirsch i gryten og så skal det være i glasset ved siden av som en digestif. I Norge er det tradisjon med øl og akevitt; til ostefondue er det hvitvin og Kirsch som gjelder.

Voilà! Bare å servere!
Vel bekomme.

Fjelldronning bakt i omn

Denne oppskriften har jeg hentet fra Avdem, som igjen har lånt den fra kokkene på Fossheim Turisthotell i Lom. Vi trenger ikke dra til Frankrike og for eksempel Mont d’Or for å få til dette.

Dette treng du

1 heil ost
2 tynne, lange bjørkekvister utan blad.

..og slik gjer du det

Knyt bjørkekvister rundt osten for å støtte den opp.
Skjer av skorpen på toppen av osten. Steik i omnen på 160 grader i ca. 20 minutt.

La gjestene forsyne seg med skei, saman med salat og godt brød.
Brødet er godt å duppe i osten!

Å drikke til

Noe hvitt og tørt med fylde av Chardonnay-druen.

En vårlig oppskrift dette, når det er tid for asparges:

Asparges, mandelflak og Parmesan.

Dette trenger du

2 spiseskjeer smør (jeg foretrekker usaltet)
En bunt asparges
1 dl mandelflak
1 dl revet parmesan, og da mener jeg Parmigiano Reggiano

..og slik gjør du det

Smelt smøret over middels varme i en stor stekepanne
Legg aspargesene opp i pannen for å varme dem forsiktig opp i ca 3 minutter. Hold aspargesen i bevegelse hele tiden. Strø mandelflak og parmesan over aspargesen og fortsett tilberedningen til osten begynner å smelte. Det skulle ta en 3 til 5 minutter.

Servér med en gang mens aspargesen er sprø og fin. Jeg foretrekker den som den er, men også fin som tilbehør til stekt laks.

Å drikke til

En svensk kokk sa en gang at «til sparris dricker man vatten». Er dog ikke helt der, men det går godt an. Ellers synes jeg en Sauvignon blanc ville vært flott.

Ostesufflé

Ostesufflé var noe vi tilbederedte da jeg var yngre, men som, må jeg innrømme, ganske sjelden står på bordet i dag. Det er synd, for det smaker veldig godt. Alltid ansett som en litt risky business å lage fordi den faller så lett sammen.

Denne oppskriften har jeg hentet fra England og det er kanskje derfor den har noen ingredienser jeg ikke kan huske at vi brukte. Skulle være passe til 4 denne.

Dette trenger du

50g usaltet smør
1,5dl melk
100g Keen’s eller Montgomery’s cheddar, godt modnet og revet (riv den selv)
60g brødsmuler
50g fint hvetemel
2 eggeblommer
5 eggehviter
40g malt valnøtt

…og slik gjør du det

Smør formen du skal bruke. Gjør seg om den er høy heller en vid og lav. Bland brødsmulene og de hakkete valnøttene og smør på veggen på innsiden av formen.

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Fortsett å røre til det er en jevn og lys masse. Spe med melken mens du fremdeles rører. Deretter fortsetter du på samme måten med den revne osten. Hell «røren» over i en bolle og tilsett eggeblommene mens du rører kraftig. Krydre med salt og pepper etter smak, men husk at det er en del salt i osten.

Stivpisk eggehvitene. Tilsett gjerne noen dråper sitronsaft før du begynner. Vend den stivpiskete eggehviten forsiktig inn i røren og hell den over i den ferdigsmurte formen. Stek den i vannbad på 180˚ C i 18 til 20 minutter, avhendig av hvordan ovnen din er. Følg med. Suffléen skal være flott, høyreist og gyldenbrun på farge. NB! La være å lette på ovnsdøren underveis, da kan den falle sammen.

Servering

Servér med en enkel grønn salat og godt ferskt brød.

Å drikke til

Egg og vin har vel aldri vært en himmelsk kombinasjon. Det burde imidlertid gå greit med både rødvin og hvitvin til denne. På den røde siden en merlotbasert vin og Chardonnay for den hvite. Ikke noe sjakktrekk med overdådig eikepreg på noen av dem. Ei heller vanvittig tropiske chardonnayer.

Pæresuppe med blåmuggost

En oppskrift for kalde høstdager, det er høysesongen for supper.

Dette trenger du

150g lettsaltet flesk i terninger
1ss smør
1 stor gul løk, finhakket
1 hvitøksfedd i skiver
½kg poteter skrellet og kuttet i terninger
1 gulrot skrellet og kuttet i terninger
1ss sirup (aller helst lønnesirup)
5 pærer
1½ts salt
½ts finhakket frisk timian
½ts finhakket frisk salvie
¼ts nyraspet muskatnøtt
¾l grønsaks- eller kyllingkraft
1dl crème fraîche
Smuldret blåmuggost
Salt og malt hvit pepper etter smak

..og slik gjør du det

Skrell pærene, ta ut kjernehusene og kutt i terninger.

Stek det ternete lettsaltede flesket i en suppekjele til det sprøtt. Ta ut med en fiskeøse e.l. og la tørke på litt kjøkkenpapir.

Hell bort det meste av stekefettet, men behold en spiseskje eller så. Tilsett smøret. Varm opp igjen til smøret og fettet skummer. Tilsett den hakkete løken, skru ned platen til svak varme, legg på lokk og la det surre til løken er myk; ca 10 minutter. Rør i løken av og til. Løken skal bare blir myk og gylden, den skal ikke brunes.

Tilsett hvitløk, potet- og gulrotterninger, legg på lokk skru opp til middels varme og la koke i 10 minutter.

Tilsett sirupen, pærene, saltet, timian, salvie og raspet muskatnøtt. La det småkoke i 5 minutter slik at pærene er godt innsauset i sirup og urter. Rør av og til.

Tilsett kraften, kok opp, skru deretter ned varmen og la det syde med lokk på til potetene, gulrøttene og pærene er møre.

Mos til slutt suppen med stavmikser til den er jevn. Rør inn crème fraîche’en. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Server rykende varm med fleskebitene og smuldret blåmuggost på toppen.

Vel bekomme.

Ostefylte pannekaker

Jeg tar det for gitt at du kan lage pannekaker. Alternativt hvis du er som meg, så kjøper du pannekakene ferdig i butikken og varmer opp. Du kan også kjøpe ferdiglaget røre hvis du absolutt må steke dem selv. Så oppskriften her dreier seg om fyllet og skulle holde til ca 12 pannekaker.

Dette trenger du

25 g smør (usaltet)
2 ss rapsolje eller tilsvarende
1 stor gul løk
400 g spinat (gjerne fryst og opphakket)
400 g ricottaost
Raspet sitronskall fra en hel sitron
En fingerklype med fersk raspet muskatnøtt
150 g revet Parmigiano Reggiano

..og slik gjør du det

Varm stekeovnen til 200℃. Finhakk løken. Tin spinaten og press ut mest mulig vann og spre den utover litt tørkepapir. Riv sitronskallet med et dertil egnet rivjern.
Varm smør og olje i en stekepanne og stek løken myk og gylden. Forsiktig så den ikke blir brent. Ta pannen av platen og la den kjøle i 10-15 minutter.

Blande løk, spinat, ricotta og halvparten av Parmigiano Reggiano’en og krydre med revet muskatnøtt. Fordel massen jevnt utover på alle pannekakene og rull sammen så tett som du kan. Legg dem i en ildfast form og pass på så de ikke ruller seg opp. Dryss resten av Parmigiano Reggiano’en over og stek i ovnen i 15 minutter. Server.

Å drikke til

Ja hvorfor ikke prøve en tørr Cider.

Vel bekomme.

Oppskrift oversatt og bearbeidet fra: Bakingmad.com

Tartiflette – en oppskrift

Tartiflette er en rett fra Savoie, i Frankrike altså. Denne retten ble oppfunnet på 1980-tallet. Ryktet forteller at det var det produsentene av Reblochon som gjorde. I et forsøk på å øke salget av osten. Både naturlig og prisverdig det.

Dette smaker godt og naturlig nok inneholder den Reblochon; det er hele vitsen. Men den må ikke det, det finnes til og med norske alternativer om du insisterer. Reblochon er bra tilgjengelig på ostespesialer.

Dette trenger du

750 g kokefaste poteter
200 g bacon fra et helt stykke – skivet og ternet
25 g smør
1 løk, finhakket
1/2 dl tørr hvitvin eller vermuth
1 dl kremfløte
Litt salt og pepper
250 g Reblochon (minimum en halv ost)

..og slik gjør du det

Sett først stekeovnen på 175℃, så er det gjort.
Bruk litt store poteter og kok dem med skallet på i ca 20 minutter. Hell av vannet, kjølne med litt kaldt vann.
Skrell potetene og skjær dem i ca en cm-tykke skiver. Kutt skivene deretter i terninger.

Skjær baconet i ca 1/2 cm tykke skiver og deretter i terninger.
Brun smøret i en stekepanne og stek baconterningene slik at de blir gyldenbrune. Ikke for høy varme. Bruk en hullsleiv til å ta baconet ut av stekepannen slik at fettet blir igjen. Stek løken i dette fettet over svak varme slik at løken blir blank og gylden. Ta den stekte løken over på kjøkkenpapir slik at noe av fettet får renne av. Tørk av resten av fettet i stekepannen med kjøkkenpapir. Bacon og løk tilbake i stekepannen sammen med hvitvinen. Stek på høy varme til væsken er nesten borte. Tilsett de ternede potetene, bland godt og rør jevnlig så ikke noe brenner seg. Tilsett deretter kremfløten og litt salt og pepper etter smak. Bland godt og la koke i et godt minutt.

Smør innsiden av en kakeform e.l. Hell potet, løk og baconblandingen over i formen og glatte til toppen. Bruk gjerne en form uten løs bunn slik at du unngår lekkasje.

Har du en hel ost så del den i to slik at du har to halvmåneformete stykker. Du trenger bare den ene så pakk bort den andre halvparten. Det går godt an å kjøpe bare en halv ost. Snitt i skorpen med en skarp kniv, husk å snitte både på oversiden og undersiden samt rund kanten. Deretter deler du osten på midten på samme måte som du deler en kakebunn. Da har du to halvmåner. Disse legger du på toppen av potetblandingen med osteskorpen opp slik at det ser ut som en hel rund og fin ost. Dekk formen med aluminiumsfolie dersom du ikke har en terrin e.l. med lokk. Stek midt i ovnen i en time. Fjern folien (evt. lokket) etter en time og rør rundt slik at osten blir blandet godt inn. Skru på grillen og stek til toppen blir fin og gyldebrun. Pass på under grillingen slik at ikke toppen blir svidd.

Dersom du vil bruke norsk ost så kan jeg anbefale Munkeby. Det er nemlig en Reblochon-type.

Å drikke til

Hva med en hvitvin fra samme området, altså Savoie? Kanskje ikke det det mest utbredde på Polet og ikke det mest avanserte heller, men har fin syre. Chignin 2010 (La Gerbelle) er billig og fungerer veldig greit. Vil du har mer fylde og kompleksitet så har du Jura.

Vel bekomme.

Posjert egg med Emmentalerkrem

Dette er en variant av Oeufs Cocotte, posjert egg i porsjonsform. Smaker nydelig og en flott variasjon på frokostbordet eller til brunchen.

Dette trenger du

En bunt med gressløk
Litt persille
150 g Emmentaler (gjerne en mild variant)
100 g rømme
8 egg
8 suffléporsjonsformer
Salt og pepper etter smak og behag.
En klatt smør til smøring av formene

Posjert egg i Emmentalerkrem  Foto: Emmentaler Switzerland
Posjert egg i Emmentalerkrem Foto: Emmentaler Switzerland

..og slik gjør du det

Hakk gressløk og persille og legg til side hver for seg. Riv osten på et så fint rivjern som mulig. Surr persillen og mesteparten av gressløken sammen med 100 g av Emmentalerosten samt rømmen i en stekepanne. Hell deretter blandingen over i de smurte suffléformene. Knekk eggene og hell forsiktig ett egg i hver form. Dryss resten av osten på toppen. Sett midt i ovnen på ca. 220° C i 10 minutter eller til eggene begynner å stivne men fremdeles er myke og osten på toppen er gylden. Ta ut av ovnen. Strø resten av gressløken over og servér. NB! Varmt!!

Voilà!

Oppskriften er hentet fra Emmentaler Switzerland.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen