Ostefamiliene

Ost deles gjerne inn i familier, der visse typer ost hører sammen. Dersom du søker på nettet så vil du kanskje finne et noe varierende antall, gjerne mellom seks og åtte ostefamilier. Jeg deler inn i åtte.

Ferske oster

Ferske oster som kan være alt fra Cottage Cheese til Mozzarella og kremoster. De har kort holdbarhet og blir ikke bedre ved lagring.

Hvitmuggoster

Coulommiers
Coulommiers

Disse er myke og dekket med et lag hvitmugg. Muggen er gjerne Penicillium Candidum. Typiske eksempler på hvitmuggoster er Brie og Camembert.

Myke rødkittoster

Soumaintrain
Soumaintrain

Denne gruppen inneholder mye god ost. Rødkitten gir god og kraftig smak og i denne gruppen finner du de såkalte stinkeostene. Mange kjente oster her; Epoisses, Munster, Limburger, Soumaintrain, Reblochon og ikke å forglemme norske Munkeby. Rødkittost er det vi tradisjonelt forbinder med klosterost.

Myke geitoster

St Maure de Touraine Foto: M Mathier
St Maure de Touraine Foto: M Mathier

Dette er det vi vanligvis kaller Chèvre. Disse ostene kan være veldig ferske eller litt lagret, dog sjelden over 14 dager. Kan ha hvitmugg på utsiden, være blåmuggaktige på utsiden eller være rullet i aske. Små oster som kommer i mange flotte fasonger. De aller ferskeste av disse ostene kan nok også defineres som ferske oster.

Blåmuggoster

Roquefort
Roquefort

Dette er vel en av de mest kjente ostetypene. Har gjerne blå årer av mugg i selve ostemassen. Blåmuggen er som oftest Penicillium Roqueforti. Kan være av alle melketyper, mest vanlige er ku og sau. Kjente oster her er Roquefort (sau), Stilton, Gorgonzola og definitivt norske Kraftkar (alle av kumelk).

Halvfaste oster

Mor Åse - halvfast rødkittost.
Mor Åse – halvfast rødkittost.

Er stor gruppe. Disse er såkalte ukokte men pressede oster. Disse ostene kan også ha rødkittskorpe. Mange kjente oster i denne gruppen. St. Nectaire, Port Salut, Morbier, Abondance og for eksempel norske Fjelldronning og Mor Åse.

Faste oster

Salers
Salers

Her ligger bl.a. alle fjellostene. Det vi normalt forbinder med hvitost!! Disse ostene er presset og såkalt kokt. Kokingen består i at ostemassen blir varmet opp til vel 50 grader. Emmentaler, Gruyére, Comté men også hollandske oster som Edamer og Gouda.

Harde oster

Også kalt ekstra faste. Samme prosess som for faste oster, men hardere presset og enda tørrere. Kjente oster her er Parmigiano Reggiano, Sbrinz, Manchego, Pecorino.

Denne posten finnes også under ABC – Ostefamiliene

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen