Maréchal

Så at en herværende ostebutikk på Majorstuen reklamerte med sveitsisk fjellost her om dagen. Maréchal, eller rettere Le Maréchal. Da ble jeg litt nysgjerrig fordi det representerte et hull i mine ostekunnskaper. Nå gir jeg meg ikke ut for å være ekspert på sveitisk ost, så det hullet tar jeg med fatning. Men som den nyfikne ostemann jeg er, måtte dette sjekkes opp noe nærmere.

Det er en grunn til at osten for ekempel ikke nevnes i Patricia Michelsons Cheese. Nå er det ikke slik at det er noen absolutt bibel på området, det er mange oster som ikke står der. Men Sveits er ikke så stort. Grunnen til at den ikke er nevnt er at det ikke er noen standardost. Ikke er den gammel heller, skapt som den ble i 1992.

Oppkalt etter bestefar

Som nevnt en temmelig ung ost og ostemaker Jean-Michel Rapin kreerte den i 1992. Da måtte jo osten ha et navn og det fikk den etter hans bestefar som var smed. Smed heter nemlig maréchal-ferrant på fransk. Derav navnet Maréchal. Trenger ikke være vanskeligere enn det.

Caves Maréchal. Maréchal til modning. Foto: Michael Mathier
Caves Maréchal. Maréchal til modning. Foto: Michael Mathier
Tar jeg ikke helt feil så har hvert hjul et bilde av bestefaren på etiketten. En smed er jo ganske robust og rustikk og slik er det litt med osten også. I dag ystes den av et kooperativ. Den er selvsagt upasteurisert og lagres minmum 130 dager.

Marechal er fra Vaud-området, ligner litt på Gruyère, men har sitt eget særpreg. Og veldig velsmakende for å si det slik. Litt urter fra kyrnes fôr men også fordi skorpen blir gnidd inn med urter. Kanskje litt mildere enn Gruyère, avhenger selvsagt av lagring og hva som sammenlignes, Maréchal er mye mindre enn Gruyère, og litt søtere. Kan minne litt om butterscotch i smaken.

Anvendelsesområder

Som de fleste faste fjelloster så smelter den bra. Så her kan den brukes på pizza, ostesmørbrød, cheeseburger og i ostefondue. Men best av alt er den naturell på en skive brød med godt fjellsmør. Om det er en fersk, fin og sprø baguette eller en skive mer rustikk landbrød spiller ikke så stor rolle.

Det er ikke helt tiden, jeg forstår det, men du kan lage en hel pic-nic med bare denne osten, brød og vin. Ferdig.

Å drikke til

Hvitt av Chardonnaydruen vil være min anbefaling. Jura-området har flotte chardonnayviner. Prøv en av dem. Ellers er det mye flott i Burgund også.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen