Lincolnshire Poacher

Lincolnshire poacher, et underlig navn på en ost. Har vel sagt det før men jeg er blitt mer og mer fascinert av bristisk ost, og som noe mer enn en grei råvare for ostetoast. Det har nemlig vært det forholdet som har rådet i mitt hode de siste årene. Dels selvsagt basert på erfaring fra mine studiedager, og litt hvordan britisk ost markedsføres. Vel, markedsføres og markedsføres. I det er vel cheddar og atter cheddar, frontet av McDonald’s som bruker det på burgerne sine. Ja så litt pizza da, her i landet sammen med Mozzarella og Jarlsberg.

Hva betyr så poacher? Ja si det? Det kan være en kjele for å tilberede poached egg. Altså egg kokt uten skall og i litt vann. En av tilberedingsmulighetene du får når du bestiller full English breakfast i England. Men det kan også være en som driver med illegal jakt, altså med tjuvslakting. Opprinnelig stammer ordet fra gammelfransk: poche som betyr veske eller bag.

Så er det sangen The Lincolnshire Poacher fra 1700-tallet og i dag ansett som en slags lokal nasjonalsang i Lincolnshire. Noen sier ostenavnet stammer fra sangen fordi den er noe alle fra Lincolnshire er veldig stolt av. Så er vel osten blitt en slags lokalt flaggskip.

Lincoldshire ligger i øst-England, omtrent midt på. Grensende mot Nordsjøen i øst. Ingen kjente byer her, men Grimsby ligger rett nord for «grensen».

Noen vil si dette er en cheddartype, og det er vel ikke så galt det. Men ostemakeren har også gått i lære med en som het Dougal Campbell, en kjent britisk ostepioner som virket i Wales. Hans ost, T’yn Grug, fremsto som en blanding mellom cheddar og sveitisiske alpeoster. Så også med Lincolnshire poacher fra Ulceby Grange, utenfor en liten by, eller veikryss om du vil, som heter Alford. Det er på bygda dette. Men pub har de nok.

Hard ost. Kumelk, upasteurisert. Smaker noe mellom Cheddar og Gruyère. Og så ananas da, ja du kan av og til finne hint av ananas i smaken. Salt, ca 2% så det er der men på ingen måte plagsomt.

Det meste av engelsk ost gjør seg bra i matlaging, så også denne. For eksempel i ostesauser. Men også på pasta og gratinert blomkål for eksempel, med litt sprøstekt bacon. Bare nevner det. Har ikke sagt noe om ostetoast men det funker det også.

Å drikke til? Dette er en ølost. Da mener jeg «a pint of your best bitter».

Antar at osten er tilgjengelig hos flere ostespesialer.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen