Baby kaasje – hollandsk Gouda på sitt beste

Baby kaasje – hollandsk Gouda på sitt beste? Er ikke all Gouda hollandsk? Jo, igrunnen så er det det. Men det er med Gouda som med mye annen ost at etterligninger finnes over alt. Det meste av den Edamer du kjøper til jul er for eksempel norsk. Det er en av grunnene til at bruken av ordet ekte florerer slik. Dette burde ikke være noe problem. Litt som å være gravid, enten så er man det eller så er man det ikke. Ingen er kanskje gravid. Mange kvinner lurer nok fra tid til annen på om de er det eller ikke. Det er en helt annen sak.

Slik er det med mange oster også, enten så er det en brie eller så er det ikke en brie. Det som ikke er en brie kan rett nok være en brie-type. Det er noe annet. Slik også med Gouda, det kan være en gouda-type produsert i Norge eller Australia, men ingen av dem er Gouda.

Nok om det. Den kom i hus før jul så vi har kost oss med den, men jeg måtte finne ut hvor den kom fra. Den etiketten som sto på baksiden var halvveis borte, osten var jo delvis spist opp. Men den var bare halvveis og det holdt. Begynnelsen av gårdsnavnet og postnummeret sto der.

Baby Gouda
Baby Gouda

At det var Nederland visste jeg jo, og da er det bare å hive seg på vidunderlige www og Google. Vips så var Kaasboerderij Koopman som ligger i BP De Weere oppe på skjermen. Hjemmeside har de også, rett nok bare på hollandsk, men for en nordmann er det til å forstå på et vis. Så da finner jeg ut at det er Sjaak og Lia Koopman som eier og driver gården. De har 65 melkekyr som Sjaak sysler med mens det er Lia som står for ystingen. De yster 100 kilo ost per dag. Ja og så melker kyrne en halv million liter melk i året.

Så denne søte lille osten på et halvt kilo, kanonkulerund, blir tilvirket på denne ene gården der på bygda nord for Amsterdam. Fin duft av melk og litt fjøs. Antydning til løkduft om du kjenner veldig nøye etter. Smaken er rund og fin og lang. Merker at den har vært lagret en stund. Det kan du også se på skorpen som har begynnende muggangrep. Stilig. Skorpen er det bare å skjære bort. Ikke til å spise.

Anvendelesesmuligheter

Denne osten kan du brukte til så mangt. Aller helst bare spise den som den er, eventuelt på en skive godt og ferskt brød. Men som de fleste faste oster kan den rives og brukes til gratnering, på pizza og burger, i omeletter, ostesmørbrød og til og med i fondue. Da må den tynnes med litt hvitvin og genever tenker jeg.

Å drikke til

Som jeg skrev for Wilde Weide her for en stund siden så er dette en ost for dere ost og rødvinselskere. Helst da en Syrah for denne. La eventuell eik være godt integrert. Selv vil jeg nok foretrekke hvitvin, vellagret burgunder eller Chablis men også tilsvarende Rieslinger; alle bør de være av høy byrd. For oss sherryelskere kan jeg også anbefale amontillado. God ost krever godt drikke.

Osten skulle være greit tilgjengelig i Norge om du har en ostespesial i nærheten. .
Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen